| |||||||||||
In dit artikel zijn projecten gebundeld onder de naam Projectenparade. Ze zijn de afgelopen tijd toegestuurd door onze partners. Wie ook graag aandacht wil voor zijn project, kan dat via de website toesturen naar vakblad Greenkeeper.
Tee en bunkerrenovatie op Golfbaan HitlandVanwege verzakkingen in de ondergrond worden jaarlijks enkele bunkers en teeboxen gerenoveerd op Golfbaan Hitland. 'We doen jaarlijks enkele holes, zodat het spelen niet wordt belemmerd en er elk jaar verbeteringen plaatsvinden. Zo houden we de kwaliteit ten minste op het bestaande niveau of verbeteren die', meldt Robert Verburg van Golfbaan Hitland.Zowel de teeboxen als de bunkers worden op een fundatie van polystyreenplaten gelegd vanwege de hoge grondwaterstand. De kosten bedroegen 60.000 euro en het karwei werd geklaard door S.B.A. Golf en Groen.
Paul Dupas (ICL): 'Blijf bij de les''Er zijn toeleveranciers en fabrikanten die graag spreken over wondermiddelen en de hemel op aarde beloven. Vaak met argumenten als: "Het is hetzelfde, maar goedkoper." Maar als greenkeeper is het belangrijk om eerst de juiste randvoorwaarden te creëren om problemen te voorkomen - zoals een correcte verdeling van meststoffen.Gras dat onder stress staat, vraagt simpelweg om problemen. Die stress veroorzaken we zelf al door bijvoorbeeld een te korte maaihoogte. Problemen ontstaan wanneer drie factoren tegelijkertijd aanwezig zijn: de boosdoener (zoals sneeuwschimmel, die ook in de zomer al latent aanwezig is), het slachtoffer (ons gras) en de juiste omstandigheden (temperatuur en vocht). Hoewel we op veel factoren kunnen anticiperen, bijvoorbeeld met een uitgebalanceerd onderhoudsplan, blijft het weer onvoorspelbaar. Daarom is het essentieel om op het juiste moment preventief in te grijpen met oplossingen zoals Exteris Stressgard tegen dollarspot. De juiste bemesting helpt het gras weerbaarder te maken, maar het blijft balanceren tussen net genoeg en net te weinig. Daarbij speelt niet alleen de hoeveelheid een rol, maar ook het type meststof en de verdeling in tijd en plaats. Een verkeerde verdeling van meststoffen kan direct leiden tot ziektes zoals dollarspot of rooddraad. Dit onderstreept hoe cruciaal een doordachte en evenwichtige aanpak is. De natuur volgt haar eigen logica en het heeft geen zin om daartegenin te gaan. Een goed fundament leggen en preventief handelen is altijd effectiever dan achteraf moeten corrigeren.'
Langdurige erosie oplossen met natuurlijk uiterlijkOp de Haarlemmermeersche Golfclub pakte Dutch Water Prevention in samenwerking met de Oosthoek Groep twee locaties aan waar erosie een bedreiging vormde voor de stabiliteit van de kades. Dit project kenmerkt zich door het gebruik van een baanbrekend product uit de VS, een HDPE mesh met ripstop-technologie, waarvan Dutch Water Prevention de Europese leverancier is.Op de eerste locatie werd een steil talud verstevigd dat door afkalving dreigde in te storten. Dankzij de HDPE mesh kon een duurzame oplossing worden gecreëerd die niet alleen verdere erosie voorkomt, maar ook de natuurlijke uitstraling van de omgeving behoudt. De tweede locatie was een gebied waar door de jaren heen een aanzienlijke verzakking was opgetreden. Hier werd niet alleen de erosie aangepakt, maar tegelijkertijd het hele gedeelte weer op hoogte gebracht, waardoor de oorspronkelijke vorm en stabiliteit werden hersteld. 'Deze innovatieve toepassing van HDPE mesh biedt een langdurige en onderhoudsarme oplossing voor golfbanen en andere landschappen waar erosie en grondstabiliteit een uitdaging vormen. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe technologieën en samenwerking in de sector leiden tot effectieve en duurzame oplossingen voor terreinbeheer', zegt Raymond Hofer van Dutch Water Prevention.
Renovaties en nieuwe blokhut op De Hooge RotterdamscheDe teebox van hole 11 op De Hooge Rotterdamsche was toe aan een opknapbeurt. De oude grasmat werd vakkundig verwijderd met een kraan, waarna de toplaag werd losgemaakt met een rotorkop. Vervolgens werd er nieuwe grond aangevoerd, zorgvuldig geëgaliseerd en werden er verse graszoden gelegd. Het hele project werd geheel in eigen beheer uitgevoerd.Ook in eigen beheer was de aanplant van in totaal elf nieuwe bomen, zorgvuldig geselecteerd in lijn met het bestaande boombeheerplan. Hiermee versterkt de golfbaan de ecologische waarde en landschappelijke uitstraling. De halfverharde paden van schots graniet op de holes 6, 7, 8, 12 en 18 kregen eveneens een grondige opfrisbeurt. Ook de voormalige schelpenpaden van de holes 3, 5 en 10 zijn inmiddels volledig gerenoveerd en vervangen door hetzelfde hoogwaardige schots graniet. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door het eigen greenkeepersteam. Achter de green van hole 16 en tussen de teebox van hole 3 werd een nieuwe schuilhut/blokhut geplaatst. Dit gebouw biedt verschillende praktische mogelijkheden en kan uitstekend worden ingezet als cateringpunt bij clubactiviteiten, evenementen en wedstrijden. Voorafgaand aan de plaatsing werd het gebied zorgvuldig opgehoogd en geëgaliseerd om een stabiele en vlakke ondergrond te creëren. Vervolgens werden er met behulp van een kraan stevige Stelcon-platen geplaatst, die dienen als stevige en duurzame fundering voor de blokhut. Rondom de blokhut werd het terrein verder opgeknapt en voorzien van nieuwe graszoden, waardoor het geheel een verzorgde en aantrekkelijke uitstraling krijgt. Daarnaast wordt er binnenkort een regenton geïnstalleerd, die zal worden aangesloten op de afvoer van het dak van de blokhut. Het opgevangen regenwater kan vervolgens effectief worden gebruikt voor het bewateren van de omliggende beplanting, wat bijdraagt aan duurzaam waterbeheer. Veiligheid staat bij De Hooge Rotterdamsche hoog in het vaandel; daarom is de blokhut voorzien van bliksemafleiding. Hierdoor is het gebouw geschikt om tijdens onweer te fungeren als veilige schuilplaats. Ook zal binnenkort rondom de nieuwe blokhut een kleurrijke bloemenweide worden aangelegd. Hierbij wordt karton uit de papiercontainer gerecycled als natuurlijke onkruidwering. Daarbovenop wordt een laag zand en grond aangebracht, waarna het geheel ingezaaid wordt met een inheems bloemenmengsel. Al het voorbereidende werk hiervoor is zorgvuldig uitgevoerd door de eigen greenkeepers. De blokhut zelf is geplaatst door Schäffer-Theunissen Tuinhuizen.
Golflockers voor Golfclub Landgoed CoudewaterOp het Landgoed Coudewater te Rosmalen ligt Golfclub Landgoed Coudewater in een bosrijke omgeving. Deze actieve vereniging met veel vrijwilligers heeft zo'n 700 leden. De golfclub biedt leden de mogelijkheid om hun golftassen op de club achter te laten. In 2021 leverde Holland Sport Systems hiervoor al 122 golflockers, tot volle tevredenheid van de leden. Zij konden hun golftassen veilig op de club achterlaten, hoefden er niet meer mee te slepen tussen huis en club en konden zelfs met mooi weer op de fiets komen. De leden waren zo tevreden dat er zelfs een wachtlijst voor de lockers ontstond. Er moest dus uitbreiding komen.Eind 2024 leverde Hollands Sport Systems 80 nieuwe lockers, die gemonteerd werden in de lockerloods bij de drivingrange. Dankzij deze lockers kunnen golfmaterialen weer diefstalvrij en goed geventileerd worden opgeslagen. De robuuste golflockers zijn leverbaar in diverse afmetingen en worden standaard afgewerkt met een poedercoating (RAL7035), waardoor ze een glad en licht uiterlijk hebben.
Renovatie bunkers Golfclub OoghduyneOp golfbaan Ooghduyne zijn alle greensidebunkers gerenoveerd. Door de jaren heen was het oorspronkelijke bunkerzand steeds meer vermengd met de ondergrond, bestaande uit duinzand met schelpjes. Hierdoor was het zand in de bunkers onder droge omstandigheden stoffig en los en in natte periodes vormde het een harde laag. Ook bleven bij nat weer in meerdere bunkers plassen staan. Tijdens de renovatie werden alle greensidebunkers voorzien van nieuwe drainage, waardoor deze problemen nu zijn opgelost. De zandlagen in de bunker zijn opgebouwd uit een onderlaag met daarop een laag van 8 cm fijn hoekig bunkerzand. Verder werden de bunkers weer ingericht naar het originele profiel. Ook werden diverse locaties in de baan voorzien van drainage en afwateringsputten, waardoor de baan langer te betreden is. De werkzaamheden werden uitgevoerd bij prima weersomstandigheden, zodat er geen schade aan overige delen van de baan werd aangericht.Het project werd tot volle tevredenheid van de leden uitgevoerd door de ervaren renovatieploeg van AHA de Man.
Renovatie green 11 op Golfclub HoutrakIn het kader van de grote renovatie van Golfbaan Houtrak is recent de renovatie van hole 11 afgerond. Er werd op deze par-3-hole een volledig nieuwe en gecombineerde tee gebouwd, die als een schiereiland uitsteekt in een grote vijver. Door golfafslag was deze vijver wel 5 meter breder geworden. Om verdere afslag te voorkomen, is de oever nu versterkt met geotextiel. Aan de rechterzijde van de hole is voldoende ruimte voor een escape-slag, mocht de afstand over het water een bezwaar zijn om de green in één slag te bereiken.De uit het zicht geraakte bunkers rond de green werden in de vernieuwde stijl in het zicht gebracht en deels opnieuw gesitueerd. Om te vermijden dat deze hole te lang uit het spel gehouden moest worden, werd een groot deel van de vernieuwde fairway met zoden bedekt en werd de hole weer in gebruik genomen Hoofdgreenkeeper André Bosboom: 'We zijn trots op het resultaat. Het is altijd fijn om in goede samenwerking iets te bereiken.'
Tip de redactie |
|