Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Domburgsche Golfclub stapt over op robotmaaien

ARTIKEL
GOLFBAANTECHNIEK
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Peter Jansen, zondag 29 december 2024
176 sec


Ceora 546 EPOS: maaier met speciaal fairwaymaaidek

Aan de Walcherse kust vinden we de Domburgsche Golfclub. Deze linksbaan dateert uit 1914 en staat met haar glooiende terrein, weidse vergezichten en de nabijheid van de woeste deining van de zee op de bucketlist van vele golfers. Om de kwaliteit van deze historische fairways te behouden en de werkdruk voor de greenkeeper te verlagen, heeft de club geïnvesteerd in een robotmaaier.

Afslag op de Domburgsche Golfclub
Afslag op de Domburgsche Golfclub

De zilte Noordzee is alom aanwezig, het regent er vaak en het waait er hard. Het stugge gras groeit er traag, want de regen infiltreert snel in de zanderige ondergrond. Daarom is ervoor gekozen om de fairways slechts eenmaal per week te maaien.

Specifieke maaier voor specifieke lay-out

De Domburgsche Golfclub behoort tot de vijf linksbanen in Nederland die aan de kust liggen (naast de Kennemer G&CC, Haagse G&CC, Texelse GC en Noordwijkse G&CC). De harde zeewind speelt een rol in de lay-out van de baan. Je vindt er weinig tot geen bomen, maar wel dichte, uitdagende roughs. Diepe bunkers, kenmerkend voor dit type baan, moeten het zand op zijn plaats houden. Het typisch heuvelachtige karakter vinden we ook terug op de baan in Domburg, vertelt hoofdgreenkeeper Arjen Bosschaart: 'De baan heeft hier veel hoogteverschillen. Toen we overstapten op robotmaaien, hebben we gekozen voor de Husqvarna Ceora 546 EPOS. Deze maaier kan namelijk hellingen aan én volgt de contouren van de baan egaal. We maaien er alleen de fairways mee.'
Deze robotmaaier heeft een maaicapaciteit van 50.000 m² en is uitgerust met een speciaal fairwaymaaidek met een maaihoogtebereik van 1 tot 6 cm. De afmetingen zijn 124 bij 108 bij 44 cm, hij weegt 70 kg en kan een maximale snelheid van 3,6 km per uur bereiken. Dankzij de verstelbare maaihoogte (10-60 mm) is de maaier perfect voor verschillende graslengtes. De ingebouwde veiligheidssystemen, zoals oranje knipperlichten voor nachtsignalering en ultrasone objectsensoren, zorgen voor veilig maaien, dag en nacht.


Een egaal maaipatroon
'Het terrein is in feite één grote zandbak'

Sprong in kwaliteit

'Voorheen maaiden we de fairways met een kooimaaier, maar om uren te besparen besloten we dit werk uit te besteden aan een robotmaaier. Zo houd ik tijd over om andere dingen te doen, zoals onkruidbestrijding. Het terrein is in feite één grote zandbak. Regenwater wordt niet vastgehouden, waardoor de bodem snel uitdroogt en verhardt. Deze condities maken het terrein uitermate geschikt voor een robotmaaier. Vooral willen we met de robot een sprong maken in de kwaliteit van het onderhoud van de fairways. Naast eenmaal in de week maaien met de robot in het groeiseizoen, willen we de fairways met de kooimaaier in een goede conditie houden. Ook komt er zo tijd vrij om het gras en onkruid rechtop te zetten met de wiedeg.'


Gps-technologie met twee referentiestations

De machine waar Bosschaart mee werkt, is een Husqvarna Ceora 546 EPOS (EPOS staat voor exact positioning operating system). Deze is uitgerust met een Razor 43L (lowcut) maaidek. Deze gps-aangestuurde robotmaaier van Husqvarna, die geïntroduceerd werd in 2022, is ontworpen voor de golfbaan. De virtuele, draadloze werking via satellietgestuurde RTK-GNSS-technologie luidde een nieuw tijdperk in, waarin diepe beluchting en grasreparatie mogelijk zijn zonder de werking van de robotinstallatie in gevaar te brengen. Op de Domburgsche Golfclub bevinden zich twee Husqvarna RS5 EPOS-referentiestations, die het satellietsignaal corrigeren tot op 2 cm nauwkeurig.


Arjen Bosschaart: 'We hebben weinig last van de vele regen.'

Bedienen met smartphone

Husqvarna levert de Ceora's 546 EPOS met de Automower Connect-app. Daarmee kun je verschillende zaken via de cloud instellen op je smartphone. Dit betekent dat je de maaier kunt bedienen, bewaken, controleren en analyseren vanaf je smartphone, tablet of laptop. Je kunt de status en exacte locatie bekijken en commando's geven. Diverse instellingen, zoals de maaihoogte, kun je eenvoudig op afstand regelen.


'Two-tone maaien is ontstaan in een ver verleden, toen de fairwaymaaier nog door een paard getrokken werd'

Maaipatronen

Met de EPOS-technologie kun je verschillende maaipatronen creëren, zoals een parallel-, dambord- of wiebertjespatroon. Door de maaier in parallelle lijnen te laten rijden en verschillende patronen te selecteren, kun je de groeirichting van het gras beïnvloeden en een optimale dichtheid bereiken. Momenteel is two-tone maaien met de Ceora nog niet mogelijk. Two-tone maaien betekent dat je de ene helft van de fairway van je af maait en de andere helft naar je toe. 'Het voordeel van dit maaipatroon voor de spelers is dat er een duidelijk contrast ontstaat tussen een licht en een donker gedeelte op de fairway. Dit zorgt voor een rustigere oriëntatie tijdens het spel. Juist het two-tone maaien is kenmerkend voor een linksbaan, ontstaan in een ver verleden toen de fairwaymaaier nog door een paard getrokken werd. Gelukkig is er een upgrade van de software in ontwikkeling die dit mogelijk moet maken', vertelt Bosschaart.


Upgrade via FOTA

De upgrade van de EPOS-firmware, die in 2025 wordt verwacht, zal naast het two-tone maaien onder andere leiden tot een verbeterde padplanning. Bosschaart ziet dat laatste met plezier tegemoet: 'Tot nu toe volgt de maaier het in de database gedefinieerde maaigebied op een bepaalde fairway en keert hij na het maaien terug naar het dockingstation. Vanaf daar gaat hij verder naar de volgende fairway. Dat is een beetje omslachtig. Door de nieuwe firmware worden de fairways met elkaar verbonden. Deze efficiëntieslag scheelt enorm in tijd en energiekosten.' De upgrade vindt plaats via FOTA (firmware over the air), zonder dat er fysieke interventie nodig is. Met deze innovatie zet Husqvarna een belangrijke stap richting de toekomst van gerobotiseerd gazononderhoud.


Domburgsche Golfclub
Husqvarna Nederland bv
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER