Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'Wij kunnen op elke grond iets doen voor de biodiversiteit'

ARTIKEL
BODEM & BODEMBIOLOGIE
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, maandag 21 oktober 2024
198 sec


'De wereld buiten mooier maken', zo luidt de missie van De Enk Groen & Golf. Dit bedrijfsmotto geldt ook voor het werk dat de greenkeepers van dit bedrijf verrichten op golfbanen. 'Wij proberen het altijd goed te doen, samen met onze klanten', zegt bedrijfsleider Arthur Berends. Dit 'goed doen' betekent ook samenwerken met de natuur en het bevorderen van de biodiversiteit, altijd gebruikmakend van de laatste technologische ontwikkelingen.


Met klanten doelt Berends trouwens ook op de golfers die op de banen spelen die door De Enk onderhouden worden. 'Als zij tevreden zijn, zijn onze klanten dat ook. Zo heb je een win-winsituatie en creëer je een positieve vibe', stelt Berends vast. De Enk profileert zich als 'de vernieuwers'; dit uit zich onder andere in het gebruik van innovaties voor het onderhoud van golfbanen. Zo worden inmiddels ongeveer dertig maairobots ingezet op de fairways en de greens. Met behulp van een bodemscanner wordt de kwaliteit van de grond onderzocht, al is dat nog een hele zoektocht volgens Berends. Maar dankzij de hulp van IT-specialisten en gegevens uit het dataplatform Greenviewer lukt dat steeds beter. Sensoren in greens, waarvoor de natuur zelf de energie opwekt in de bodem, zijn nog een voorbeeld van zo'n innovatieve techniek waarmee de greenkeepers van De Enk hun werk doen.

Sexy

Berends is heel enthousiast en hoopt ook dat dergelijke ontwikkelingen bijdragen aan de interesse voor het vak van greenkeeper. 'De Enk probeert het vak te promoten en de interesse ervoor aan te wakkeren. Voor de toekomst is het belangrijk dat de kwaliteit van vakmensen omhoog gaat. Daarnaast is er behoefte aan meer mensen met een technische achtergrond die ervoor kunnen zorgen dat robots hun werk kunnen doen.' Zo heeft De Enk eind september voor het eerst een vacature uitgezet voor een 'robottechnicus golf en sport'. De functienaam is verzonnen met behulp van AI. 'Het gebruik van data en AI is ook een manier om het vak sexy te maken', aldus de bedrijfsleider.


De iets mindere sexy kant van het vak van greenkeepers heeft te maken met de grillen van de natuur waarmee zij moeten dealen. Berends noemt het 'balanceren op een zijden draad'. 'Dat is leuk en lastig tegelijk. Je moet steeds afwegen wat slim is om te doen. Zo kan iets meer bemesting leiden tot een besparing op een ander vlak. Als de grasmat daardoor meer gesloten is, krijgt onkruid namelijk minder kans.'

'Ik verwacht dat we steeds vaker watergedreven te werk zullen gaan'

Op de relatiedag voor klanten van De Enk, half oktober, was het veranderende klimaat een belangrijk thema, dat door diverse sprekers werd toegelicht. 'Wij willen onze klanten op deze manier triggeren, laten zien welke problemen er zijn, welke kant het op gaat en hoe wij samen tot een oplossing kunnen komen.' Als praktijkvoorbeeld noemt Berends een golfbaan waarop de bunkers na regenval structureel onder water stonden. 'De oorzaak bleek te zijn dat het waterpeil in de omliggende sloten veel hoger was dan op de golfbaan. Als oplossing hebben we het water naar een verzamelpunt laten stromen en vandaaruit pompen we het naar de sloten. Bij de aanleg van een nieuwe golfbaan zou je eraan kunnen denken om fairways zodanig aan te leggen dat water op een natuurlijke manier wegstroomt; dan hoeven er helemaal geen putten gemaakt te worden.' Berends ziet dat die nieuwe manier van denken steeds meer voet aan de grond krijgt. 'Ik verwacht ook dat we steeds vaker watergedreven te werk zullen gaan. Je ziet dit nu al, bijvoorbeeld aan de toename van wadi's op golfbanen.'

Biodiversiteit

Meer biodiversiteit op golfbanen past ook in de nieuwe manier van golfbaanonderhoud. 'Je ziet steeds meer maaiplannen die hierop inspelen en rekening houden met de lange termijn. Wij adviseren hier natuurlijk bij.' Op basis van data die zijn verzameld via de app WhizzGolf, die loopbewegingen van golfers registreert, wordt er op de Heemskerkse Golfclub al een deel van de golfbaan minder gemaaid, omdat de golfers daar helemaal niet blijken te komen. Op dat gedeelte krijgt biodiversiteit een kans, mede doordat er gebruikgemaakt wordt van inheemse-kruidenmengsels. 'Wij werken graag samen met partners om tot oplossingen te komen. De samenwerking met Heem is daar een goed voorbeeld van. Er wordt altijd eerst onderzocht welke kruiden in een bepaalde omgeving thuishoren; daarna wordt de grond geprepareerd en het kruidenmengsel ingezaaid. Deze gebiedseigen zaden trekken weer insecten aan', zo verduidelijkt Berends.


In Veendam is zelfs een heel heemgebied rond het clubhuis van de golfclub gecreëerd. De vrijwilligers van de club en vertegenwoordigers van IVN zijn daar heel blij mee, vertelt bedrijfsleider Peter Koop. Hij is bij De Enk specialist op het gebied van biodiversiteit en contactpersoon voor de twee ecologen van Heem. 'Zij kijken altijd ter plekke wat er al groeit. Dat is namelijk een goede indicatie voor het type bodem. Vervolgens wordt een plaatsspecifiek pakket zaden samengesteld. Daarbij gaat het altijd om het bevorderen van de biodiversiteit, niet alleen maar om een leuk beeld te creëren met kleurrijke bloemen', zegt Koop.

Later maaien

Om te weten te komen of de gekozen zaden aanslaan en de biodiversiteit bevorderen, worden de ingezaaide gedeelten twee keer per jaar door de ecologen gemonitord. Zij geven de greenkeepers dan ook aanwijzingen over wat er wel en niet moet gebeuren. 'Dit jaar, bijvoorbeeld, gingen bepaalde soorten pas laat bloeien. Dan moet je ook later maaien, zodat de plant de gelegenheid heeft om zijn zaden te verspreiden', zegt Koop ter illustratie.


De Heemskerkse en De Compagnie in Veendam zijn de eerste twee golfbanen waar De Enk gedeelten ingezaaid heeft met inheemse zaden ter bevordering van de biodiversiteit. Uit de monitoring blijkt bijvoorbeeld dat er in Veendam ook storende vegetatie aanwezig is op het ingezaaide perceel. Dit betekent dat de biodiversiteit op sommige plaatsen minder toeneemt dan gewenst. Koop: 'Dat gebeurt weleens, maar het is geen ramp. In principe veranderen wij namelijk grasvegetatie in een biodiverse vegetatie. Wij kunnen op elke grond iets doen voor de biodiversiteit, maar het blijft maatwerk.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Demodag in België met onder andere de GKB Drainmaster
donderdag 7 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Derde Green Gala op woensdag 20 november
woensdag 20 november 2024
t/m woensdag 20 november 2024
Nationaal Golfcongres 2025 4-02 2025
dinsdag 4 februari 2025
Nationaal Golfcongres 2025 op 4 februari in Hilversum
donderdag 6 februari 2025
t/m donderdag 6 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER