Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Limburgse Intrak introduceert elektrisch werkpaard op golfbanen

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Broer de Boer, donderdag 25 april 2024
337 sec


Karren met Corvus

In deze Greenkeeper besteden we onder meer aandacht aan Corvus. Het merk geniet een groeiende bekendheid vanwege zijn utility task vehicles (UTV's), of, in goed Nederlands: werkvoertuigen voor ruw terrein. Deze UTV's zijn bedacht en worden gebouwd in Spanje. Daardoor is de machine, met T1a-homologatie, meteen geschikt voor gebruik in heel Europa.

Volgens Frank Hautvast van Intrak begint het te 'borrelen' rond dit merk.
Volgens Frank Hautvast van Intrak begint het te 'borrelen' rond dit merk.

Frank Hautvast werkt sinds drie jaar bij Corvus-dealer Intrak en is verantwoordelijk voor de afdeling Tuin en Park. Hij ontvangt me op de Intrak-vestiging in Weert. Samen met de vestiging in Voerendaal vertegenwoordigt Intrak een groot aantal andere bekende topmerken, die leidend zijn in de professionele tuin- en parksector. Bij Intrak herkenden ze meteen de toegevoegde waarde van dit merk voor hun onderneming. 'Dat was tijdens een vakbeurs, enkele jaren geleden', verklaart Hautvast. 'Het merk Corvus is ontstaan uit passie voor het off the road rijden. Met de focus op rijbeleving', voegt hij eraan toe. 'Deze UTV's hebben stuk voor stuk een onafhankelijke wielophanging, waarbij je de vering al naar gelang het terrein handmatig kunt verstellen. Ze hebben 4wd en een inschakelbaar sperdifferentieel en combineren dat met de kleinst mogelijke draaicirkel en een minimaal eigen gewicht. Dankzij deze factoren zijn de machines ook geschikt voor gebruik op golfbanen. Bij alle machines wordt de hele aandrijflijn aan de onderkant door een plaat beschermd. De draaiende delen kunnen dus niet in aanraking komen met de bodem. Ook lang gras kan zich niet rondom draaiende assen wikkelen. Ik constateer dat het begint te "borrelen" rondom dit Spaanse merk. Inmiddels hebben we er drie jaar lang energie in gestoken en ik merk dat de tijd van oogsten begint te komen.'

De elektrische versie van de Corvus heeft een witgrijze tint.
De Corvus-voertuigen zijn leverbaar met een benzine- of een dieselmotor, en - sinds kort - ook een elektrische motor. Aan het goedkoopste basismodel hangt een prijskaartje van ongeveer 17.500 euro. De twee uitgebreidere diesel- en benzineversies hebben meer voorzieningen en de mate van comfort en luxe neemt overeenkomstig toe. Hautvast gunt me een ritje in de meest luxe dieseluitvoering. Corvus-diesels zijn standaard herkenbaar aan de oranje kleur. Deze DX4-UTV is niet uitgerust met ROPS, maar beschikt over een heuse cabine, die een ruime zit biedt voor twee personen. En dat geldt zowel in de breedte als in de hoogte.

Airconditioning is alleen optioneel op alle DX4-types. Er zitten schuiframen in de deuren; de voor- en achterramen kunnen op de kiepstand open en Corvus heeft ze voorzien van gelaagd glas. Deze machine heeft twee versnellingen, een elektrisch kippende laadbak, een elektrische lier en een trekhaak. Voor de start constateer ik dat hij nog maar 2,8 km op de teller heeft staan. Op de banden met tractorprofiel sprint hij op de bestrating grommend als een tank weg. Al snel bereiken we 50 km/uur. De goed hoorbare driecilinder-Yanmar-diesel wordt zichtbaar zodra je met een schakelaar de laadbak kipt. De schakelaars voor de vele andere functies zitten overzichtelijk op het dashboard. Verder ligt er een afstandsbediening op het dashboard om de geïnstalleerde lier te bedienen. Deze DX4-UTV kent vele afsluitbare bergruimtes, zoals onder de zitplaatsen en onder de voorkap. Zoiets kan een greenkeeper goed van pas komen.

Corvus EX4

Sinds kort heeft het Spaanse merk dus ook UTV's met een volledig elektrische aandrijving. De fabrikant voerde ze uit met een accupakket van 15 kWh, dat ze een actieradius geeft tot 100 kilometer op één lading. Door de elektromotor loopt maximaal stroom van 37 ampère. Je herkent de elektrische versie mede aan de standaardkleur: grijswit, maar volgens Hautvast kan de klant hem desgewenst ook in zijn bedrijfskleuren laten spuiten.


'Zeker op een golfbaan wil je rust aan je hoofd, ook voor de golfers. Deze machine, die in alles sterk op de benzine- en dieseluitvoeringen lijkt, biedt die', aldus Hautvast. 'Het niveau van de elektriciteitskosten zal lager liggen dan dat van de brandstofkosten bij de conventionele Corvus-uitvoeringen. Daarnaast zijn bij zo'n elektrisch aangedreven UTV vooral de onderhoudskosten veel lager. Denk alleen maar aan de tijd die nodig is voor het regelmatig aftanken en het transport van fossiel aangedreven machines naar de dealer voor het jaarlijks onderhoud.' Elektrisch aangedreven voertuigen zijn echter nog altijd duurder dan hun fossiel aangedreven broers en zussen. Graag wil Hautvast kwijt dat de prijslijst voor de krachtige, maar eenvoudige Corvus EX4 start bij ruim 26.500 euro en doorloopt tot ruim 30.000 euro: 'Dit is inclusief een 230V-laadsysteem', vertelt hij. 'Een snellader en de mogelijkheid om de laadbak elektrisch te kippen zijn nog in ontwikkeling. Overigens lijkt een snellader mij niet echt noodzakelijk bij een gemiddeld gebruik, met een range van 100 km.'

Corvus GX4S, DX4-100 en EX4

De GX4S is een nieuw, klein model van Corvus. Het is voorzien van een watergekoelde eencilinder-benzinemotor met een vermogen van 42 pk. De GX4S kan naar keuze geleverd worden met een wegtoelating voor 40 of 60 km/uur.

De Corvus DX4 is hét werkpaard van dit merk. Deze machine heeft een driecilinder-Yanmar- dieselmotor, kan 720 kg lading meenemen en maar liefst 900 kg trekken op de weg. En zoals elke Corvus is hij voorzien van een elektrisch inschakelbare 4wd en sperdifferentieel. Net als de GX4S heeft ook deze machine een standaard verhoogde luchtlaat en een afgeschermde aandrijflijn, zodat hij ook in zware en natte omstandigheden inzetbaar blijft.

Het dashboard van de Corvus
Wil je echter stil en emissieloos door de uitdagende terreinen van een golfbaan rijden, off the road, dan heeft Corvus daarvoor een volledig elektrische UTV. Met een accupakket van 15 kWh brengt de EX4 je off the road maar liefst 100 kilometer ver. En ook zwaar werk schuwt deze Corvus niet. Technisch mag de EX4 620 kg lading transporteren en een aanhanger trekken van maximaal 755 kg.



Intrak en Corvus

De productie van de Corvus https://youtu.be/jRSO6LH__jg vindt plaats in Spanje. Daar staat de voornaamste productiefaciliteit met een oppervlak van 25.000 vierkante meter. Corvus is een beetje van ons allemaal. De Europese Unie investeerde namelijk indirect in dit merk, door de Spaanse regio te subsidiëren waar deze duurzame machines gemaakt worden. Naast hoofddealer Intrak in Weert blijkt ook Zwienenberg in het Overijsselse Markelo met dit merk actief te zijn in ons land. De geschiedenis van Intrak gaat terug tot 1963. De onderneming, met vestigingen in Voerendaal en Weert, focust zich op machines voor buiten, dat wil zeggen voor de landbouw, bosbouw, tuin en park en voor aanleg en onderhoud van infrastructuur. Dat betreft uitsluitend machines van A-merken en fabrikanten die bekendstaan om een uitstekende onderdelenvoorziening. Intrak richt zich op bedrijfszekere machines, die het bij defecten waard zijn en blijven om te worden gerepareerd. Op het gebied van tuin en park doet Intrak zaken met merken als Ariens, Corvus, Dakota, Ferris, Jacobsen, Kress, LM Trac, New Holland, Pitt Bull, Ransomes, Raymo, Redexim, Stiga en Stihl. Sinds 2019 is Jeroen van de Ven eigenaar van het nu ruim 60 jaar bestaande Intrak. Hij maakt duidelijk: 'Wij kiezen voor bedrijfszekere merken die zich bewezen hebben. We zijn geen prijsvechter, maar willen met onze 25 medewerkers vooral zakendoen door klanten via de dealers of direct goede service te verlenen. Dat doen we met partners die kwaliteit en onderdelenvoorraad en -leverantie net zo belangrijk vinden als wij. Een professionele klant heeft niets aan een machine die stilstaat. In geval van nood kunnen we dan een vervangende machine plaatsen. Wij onderscheiden ons in de markt', zegt Van de Ven glimlachend, 'maar niet op basis van de prijs. Dan moet je zorgen dat kwaliteit en service de USP's van je onderneming zijn! En dat doen we inmiddels ruim 60 jaar.'


Golfbaanervaringen met Corvus EX4

SBA Golf & Groen blijkt de eerste Nederlandse groenaannemer te zijn die ervaring heeft met de nieuwe Corvus EX4. Dit bedrijf gebruikte hem bij de renovatie van een aantal bunkers op een Belgische golfbaan, Golf Henri-Chapelle, één van de grootste golfcomplexen in België. Het ligt op meer dan 100 hectare en telt 45 holes. Een kenmerk van deze baan is dat er vele grote hoogteverschillen zijn.
Marcel Hendrickx is hoofd technische dienst bij het genoemde bedrijf, dat zich op de golf-, sport- en groensector richt. Hendrickx vertelt: 'Als er echt iets nieuws op de markt komt, testen we dat graag uit. Zo ook de elektrische off the road voertuigen. Ze produceren immers weinig geluid en zijn emissievrij. Dat is iets wat je op een golfbaan graag ziet. Onze onderneming telt nu zo'n 20 John Deere Gators. Deze werkpaarden met dieselmotor zetten we bij onderhoudsklussen op golfbanen vooral in voor transport, bijvoorbeeld van grond van A naar B of van bunkerzand. We konden de Corvus EX4 van Intrak drie dagen testen. Het steeds weer hellingopwaarts gaan met de flink gevulde bak op de speciaal gemonteerde banden verliep moeizaam, viel ons op. Maar uiteindelijk lukte het in de laagste "versnelling".'


'De medewerkers misten in deze situatie de snellader'

Hendrickx: 'Die geadverteerde range van 100 km op één lading werd door onze medewerkers enigszins in twijfel getrokken. Misschien lukt dat op vlak terrein. Hautvast wees ons achteraf op de speciale rode range-knop. Als je deze knop in de laagste versnelling activeert, staat de fabrikant garant voor een bereik van 70 km op zeer geaccidenteerd terrein én met een zware last. De medewerkers misten in deze situatie de snellader, om de accu's tijdens de lunch even snel bij te laden. Desondanks is de Corvus EX4, voor zover mij bekend, toch nooit stilgevallen. Hautvast meldde ook dat de snellader voor de EX4-types in 2025 geïntroduceerd wordt. Het kippen van de laadbak moet handmatig gebeuren bij de Corvus EX4, waarin je 620 kg lading kunt vervoeren. Daarvoor ligt ook een volle laadbak goed in balans. Je maakt de vergrendeling los en met een duwtje glijdt de last er vanzelf uit.'
Hautvast voegt hieraan toe dat de Corvus DX4, de dieselversie, een hefcilinder heeft om de bak te kippen. Daarbij zorgt een elektrisch aangedreven pomp voor de oliedruk. 'De Corvus EX4 heeft dit nog niet. Maar het management van de fabriek in Spanje heeft me verzekerd dat dit punt hun aandacht heeft', aldus Hautvast. 'Verder liggen de laadvloeren bij de Corvus hoger dan bij de concurrentie. Hierdoor belast je de rug minder. Bij handmatig volscheppen met grond is dit misschien een nadeel, maar bij werken met grote hoeveelheden grond of zand is er op een golfbaan meestal wel een machine beschikbaar om dat te doen.'


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER