Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Flora- en fauna-inventarisatie Goyer Golf & Country Club

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
NLadviseurs, dinsdag 20 december 2022
147 sec


Ecoloog André Geelhoed van NLadviseurs in Arnhem voerde de afgelopen maanden drie flora- en fauna-inventarisaties uit bij Goyer Golf & Country Club in Eemnes. Deze inventarisaties zijn onderdeel van het traject van de golfbaan naar GEO-certificering.

Ecoloog André Geelhoed (NLadviseurs) hoort een goudhaantje en gaat met zijn verrekijker op zoek naar dit kleinste vogeltje van Europa.
Ecoloog André Geelhoed (NLadviseurs) hoort een goudhaantje en gaat met zijn verrekijker op zoek naar dit kleinste vogeltje van Europa.

Levendbarende hagedis, snoek, sikkelsprinkhaan, muizenoortje, klein vogelpootje... De lijst met planten en dieren op Goyer Golf & Country Club lijkt eindeloos. Er gaat een hele wereld schuil tussen de grassprieten, in de roughs en waterhindernissen, onder het struikgewas en tussen de bomen. De talloze kruiden, grassen, heesters en bomen die hier groeien zorgen voor ideale omstandigheden voor allerlei dieren en insecten om te schuilen, eten, nestelen en jagen. De golfbaan in Eemnes voelt als eigenaar van dit grote terrein de verantwoordelijkheid goed te zorgen voor al die natuurlijke rijkdom.  

Verrekijker

Ecoloog André Geelhoed van NLadviseurs uit Arnhem voerde de afgelopen maanden drie flora- en fauna-inventarisaties uit. Deze inventarisaties horen bij het traject naar GEO-certificering. Tijdens zo'n inventarisatie loopt André urenlang met verrekijker, schepnet, camera en soortenlijsten over de (ruigere delen van de) golfbaan. Zijn oren gespitst en zijn ogen gericht op de grond, dan weer turend in de lucht of hoog in de bomen. Overal is leven. Hij telde tijdens de inventarisaties 267 plantsoorten en 212 diersoorten. Zelfs op de parkeerplaats tussen het grind vond hij een zeldzame soort: vreemde ereprijs. De inventarisaties geven een goed beeld van de biodiversiteit op de baan. In 2016 werd ook al geïnventariseerd. André: 'Zoals ik al verwachtte, komt het grootste deel van de plantenlijst overeen. Wel hebben we enkele nieuwe soorten gezien, zoals de planten trekrus (Juncus squarrosus) en grote veldbies (Luzula sylvatica).'


Ecosysteem 

Het aantal soorten dat bij een inventarisatie wordt geregistreerd is een belangrijke graadmeter voor de kwaliteit van de natuur op de golfbaan. Goyer Golf & Country Club is een klein ecosysteem op zich, dat ook weer onderdeel is van een groter systeem. Binnen een ecosysteem leven planten en dieren in bepaalde afhankelijkheid van elkaar. Hoe meer plant- en diersoorten er leven, hoe robuuster en veerkrachtiger het ecosysteem is en hoe beter het bestand is tegen ziektes, plagen en gevolgen van klimaatverandering. André: "In de jaren zeventig was dit nog landbouwgrond, sindsdien is de biodiversiteit enorm vooruitgegaan. Er zijn hier opvallend veel soorten en dat is ecologisch gezien dus erg waardevol. Zou ik hier een jaar lang elke dag lopen, dan zou ik zeker tot 2.000 soorten zien." 


Ecoloog André Geelhoed heeft in zijn ecologenbestaan tot nu toe ruim 5.500 soorten waargenomen. Tijdens de laatste inventarisatieronde kwam hij op Goyer Golf & Country Club voor hem nieuwe soorten tegen. Zoals deze slobkousbij.

Slobkousbij

Het mooiste landschapsobject van de baan vindt André de historische beukenlaan. 'Het is de oprijlaan voor auto's, maar ook de 'snelweg' voor vleermuizen. We hebben vier verschillende soorten geteld die in de holtes van de bomen zitten of hierlangs eten zoeken. De vleermuizen vliegen graag in de beschutting van de laan. De bomenlaan biedt een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.'
Naast die laan is er op de golfbaan nog veel meer om heel enthousiast van te worden. Zo zag André hier voor het eerst met eigen ogen de slobkousbij. 'Er zijn verspreid over de baan allerlei biotopen met kenmerkende soorten. De miniplant muizenoortje bijvoorbeeld is een typische soort van de voedselarme zandgronden. Zijn aanwezigheid geeft aan dat er op de baan kwalitatief kruidenrijk grasland groeit.'


In de lucht werd onder meer de boomvalk, slechtvalk en sperwer gezien. Ook het goudhaantje, het kleinste vogeltje van Europa, komt op de baan voor. Over vogels op de golfbaan vertelt André nog een opvallend feit. 'Ik kan veel dichterbij ze komen dan op andere plekken, zolang ik maar doorloop. Ze zijn blijkbaar gewend aan passerende golfers. Maar zodra ik stil ga staan, wordt het spannend en vliegen ze weg'.'

Besdragende struiken

Goyer Golf & Country Club doet veel om de natuurwaarden op de baan te behouden. Tijdens de inventarisatierondes keek André ook naar mogelijkheden om die natuurwaarden verder te versterken. Dat resulteert in enkele aanbevelingen, denk aan de aanplant van inheemse, besdragende struiken op een plek waar nu vooral braam en brandnetel groeit. En het periodiek wegzagen van Japanse vogelkers, een exoot die inheemse bosschages langs de randen van de baan aan het innemen is. Tot slot zijn er op de baan verschillende open zandplekken, ideale spots voor zandbijen, graafwespen en loopkevers en op hun beurt vogels. Deze plekken groeien door het natuurlijk proces dicht. Door ze weer open te maken, blijft het landschap gevarieerd en aantrekkelijk voor allerlei soorten.


Waarneming.nl

Veel van de waarnemingen die André op Goyer Golf & Country Club heeft gedaan staan - met foto's - op waarneming.nl. Zoek op locatie De Goyer.  

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER