Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Franse golfbanen doelwit klimaatactivisten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 19 augustus 2022
136 sec


Holes gevuld met cement om aandacht te vragen voor watertekort

Bij twee golfbanen in de Zuid-Franse stad Toulouse zijn onlangs diverse holes door klimaatactivisten van Extinction Rebellion gevuld met cement. Zij willen met deze actie naar eigen zeggen aandacht vragen voor het watertekort in Frankrijk.

(Foto: Twitter Extinction Rebellion Toulouse)
(Foto: Twitter Extinction Rebellion Toulouse)

RTLNieuw meldt dat de actie een reactie is op het overheidsbesluit dat onder meer golfclubs hun gras mogen blijven sproeien, ondanks het grote watertekort in het land. De maand juli gaat in Frankrijk de boeken in als de droogste maand sinds 1958. Volgens de geldende regels mogen zwembaden niet meer bijgevuld worden en mogen particulieren hun tuinen geen water meer geven, maar op golfbanen in het land staan de sproeiers nog wel aan. In de avonduren mag nog dertig procent van de gebruikelijke hoeveelheid water gebruikt worden.

Daadkracht

Klimaatactivisten in Toulouse vinden ook dat te ver gaan in tijden van extreme waterschaarste, meldt RTLNieuws. Daarom hebben ze verschillende holes van twee golfbanen in de gemeente volgestopt met cement en hebben ze de greens beschadigd met als doel dat ze onbespeelbaar worden en daardoor niet meer besproeid hoeven te worden. Ook bekritiseren ze hiermee het in hun ogen gebrek aan daadkracht van politici.


Franse Golffederatie

De Franse Golffederatie reageerde ontstemd op de actie. Zij wijst erop dat het gras doodgaat als er geen water kan worden gegeven en dat daardoor bij sluiting van golfbanen veel mensen werkloos thuis komen te zitten.

Publiciteitsstunt
Niels Dokkuma, manager duurzaam beheer en agronoom bij Nederlandse Golf Federatie, ziet de actie in Frankrijk vooral als een publiciteitsstunt. In Nederland zijn volgens hem nog nooit acties van milieuactivisten geweest op golfbanen. Hij weet wel dat er in de jaren tachtig een politiek gemotiveerde actie plaatsvond tijdens het KLM Dutch Open van de actiegroep 'Mollen voor Zuid-Afrika'. Drie greens werden toen beschadigd om te protesteren tegen de deelname van spelers uit Zuid-Afrika aan het golftoernooi.


De NGF adviseert golfbanen om zo goed mogelijk te communiceren, zodat misverstanden of onbegrip voorkomen worden. Dokkuma: 'We proberen onbegrip zo veel mogelijk te voorkomen door communicatie waarin het ware verhaal wordt verteld gebaseerd op data en feiten, als tegenhanger tegen de populaire beeldvorming dat golfbanen altijd diepgroen zijn en een ecologische woestijn.' Zijn advies is dus om dit altijd te doen met feiten en cijfers die dit verhaal ondersteunen. 'Vooral dankzij onafhankelijke GEO-certificering van golfbanen beschikken we namelijk over veel data.'

'In het algemeen steekt de NGF veel energie in het wijzigen van het huidige negatieve imago van golf en het creëren van een imago van golf dat juist is'

Die open communicatie moet wat de NGF betreft niet alleen over het waterverbruik op golfbanen gaan, maar ook over bijvoorbeeld het gebruik van pesticiden of meststoffen. Dokkuma: 'In het algemeen steekt de NGF veel energie in het wijzigen van het huidige negatieve imago van golf en het creëren van een imago van golf dat juist is. Het huidige imago doet volstrekt geen recht aan de pioniersrol die Nederland vervult op het gebied van duurzaam golfbaanbeheer, maar doet ook geen recht aan de laagdrempeligheid van golf in Nederland. De gemiddelde Nederlander is onbekend met de ecologische, economische en sociale waarde van golf en dat proberen we te veranderen. Om een juist imago te creëren wordt er veel onderzoek gedaan, zodat we ons ware imago met data kunnen aantonen.'

Andere categorie

Met het oog op watergebruik voor greens, approaches en tees tijdens extreme droogte ziet de NGF graag dat golfbanen niet meer, net als andere grassporten, onder de categorie 'grasland' vallen en daardoor bij extreme droogte als eerste aan de beurt zijn als het gaat om beperking van het watergebruik. De NGF ziet liever dat golfbanen in een andere categorie ingedeeld worden wat betreft greens, approaches en tees. Dokkuma: 'De greens, approaches en tees zijn naar ons idee zogenoemde kapitaalintensieve gewassen en zouden dus in die categorie moeten gaan vallen. Het is niet makkelijk om hierover aan tafel te komen, maar veranderingen van dergelijke beleidsmatige zaken zijn wel voor de langere termijn.'


Zelfvoorzienend

Daarnaast benadrukt hij dat golfbanen sowieso nog meer zelfvoorzienend moeten worden als het gaat om watergebruik door bijvoorbeeld meer regenwater op te vangen, want 'water is er genoeg, maar niet altijd op het juiste moment'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER