Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'We streven naar het meest verantwoord onderhouden stukje Utrecht'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, vrijdag 17 juni 2022
419 sec


Greenkeepers Amelisweerd steeds beter op elkaar ingespeeld

Voor de rubriek 'Team in beeld' is vakblad Greenkeeper dit keer op bezoek bij de greenkeepers die de golfbaan van de Utrechtse Golfclub Amelisweerd onderhouden. Het team was de laatste tijd vooral heel druk met de renovatie van de baan. Uiteindelijk moet dit resulteren in een baan die klaar is voor de toekomst. 'Daarnaast streven we naar het meest verantwoord onderhouden stukje Utrecht', zoals hoofdgreenkeeper Jannes Landkroon (40) zijn ambitie onder woorden brengt.

Murezzan van Son, Martin Stolk, Thijs Keereweer, Jannes Landkroon, Mark Koning, Jeroen Bijvoet, Hannes van Baarle en Wilco Oskam
Murezzan van Son, Martin Stolk, Thijs Keereweer, Jannes Landkroon, Mark Koning, Jeroen Bijvoet, Hannes van Baarle en Wilco Oskam

In de anderhalf jaar dat hij leidinggeeft op deze golfbaan, is er al heel wat bereikt om de baan een natuurlijker uitstraling te geven, zoals is vastgelegd in een masterplan uit 2019 van huisarchitect Michiel van der Vaart. De 25 jaar oude baan wilde af van de parkbaanuitstraling. Er is nu ruimte voor meer ruigtes en designbunkers. Verduurzaming heeft ook een belangrijke plaats in dit masterplan. Schimmels worden al zonder chemie voorkomen, maar met onkruid lukt dit nog niet.
De hoofdgreenkeeper, die tevens voorzitter is van de NGA, is erg trots op zijn team, dat hij zelf voor het grootste deel heeft moeten samenstellen. Bij zijn aantreden kreeg Landkroon namelijk als opdracht om een solide team neer te zetten en de geplande baanrenovatie en het onderhoud in goede banen te leiden. Landkroon houdt wel van een uitdaging en was gestreeld door het in hem gestelde vertrouwen. Dus accepteerde hij de hem aangeboden baan en stapte over van De Batouwe naar Amelisweerd.


Een goed team is niet in een dag gevormd

Een goed team is niet in een dag gevormd. Landkroon beschikt gelukkig over een groot netwerk en zo wist hij na wat rondbellen het huidige team samen te stellen, dat qua uren bestaat uit 7,5 fte. Hier volgt een korte introductie van de teamleden.
Thijs Keereweer (23) kende Landkroon nog van een stage en toen hij hem eind vorig jaar belde met de vraag of hij nog iemand kende die greenkeeper wilde worden, bood hij zichzelf aan. Keereweer: 'Ik vind de afwisseling van de werkzaamheden en het buiten zijn erg aantrekkelijk aan het vak.' Binnen het team is hij degene die het vooral verantwoordelijk is voor de machines.


Murezzan van Son in actie op een maaimachine
Murezzan van Son is 42 jaar en min of meer bij toeval greenkeeper geworden. Door corona raakte hij zijn baan als eventmanager kwijt. Hij was al lid van de golfclub en zat ook in de baancommissie. 'Toen er een vacature was, dacht ik: ik ga een dagje meedraaien om het team te helpen.' Nu werkt hij alweer twee jaar als greenkeeper. Hij is bijzonder vaardig in het bijhouden van de nieuwe maailijnen die omschreven staan in het masterplan van de architect. Verder heeft hij interesse in het afstellen van de maaikooien. Zijn achtergrond als golfspeler komt ook van pas in zijn huidige werk. Het lidmaatschap van de baancommissie heeft hij wel opgezegd, om in zijn hoofd niet in een loyaliteitsconflict terecht te komen.

Accountantskantoor

De 27-jarige Wilco Oskam heeft al heel wat ervaring en is sinds januari toegetreden tot het team in Amelisweerd. Werken in het groen doet hij al vanaf zijn tienerjaren. Eerst als hulpje van zijn vader, sinds vijf jaar als volwaardig greenkeeper. Hij beschikt over veel grastechnische kennis. Het leukste onderdeel van zijn werk vindt hij het meten van de grass clippings in het kader van de DGB - niet zo gek voor iemand met een boekhoudkundige achtergrond. In de winterperiode verruilt hij de greens twee maanden voor een stoel op een accountantskantoor. 'Zo kan ik die hersenvaardigheden ook nog wat bijhouden', zegt hij lachend.
Jeroen Bijvoet (41) kan sinds anderhalf jaar fietsend naar zijn werk. Golfbaan Amelisweerd ligt namelijk in zijn spreekwoordelijke achtertuin. Landkroon kent hij al vele jaren, sinds zij ooit samenwerkten op De Lage Vuursche. Hij verdiepte zijn kennis over het vak bij De Ridder en was een tijdje greenkeeper op Anderstein. Daarna kreeg hij bij De Ridder de verantwoordelijkheid voor diverse golfbanen. Via de autobranche, de horeca en een baan als machinist bij NS is hij nu toch weer greenkeeper. 'Ik wil zoveel mogelijk leren en doen', zegt hij. Beregening en DGB nemen in dit opzicht een belangrijke plaats in.
De 33-jarige Mark Koning is een van de overgebleven greenkeepers uit het oude team. Hij werkt inmiddels vier jaar op de baan in Amelisweerd. Hij heeft zich het vak grotendeels zelf aangeleerd, toen hij als enige greenkeeper werkte in Weesp. 'Het was een klein baantje, maar ik moest wel alles zelf doen. Je leert het gelukkig allemaal heel snel, als je goed oplet hoe het moet.' Hij doet het vak met liefde, vooral omdat hij ook graag in de buitenlucht werkt.


Thijs Keereweer en Martin Stolk
De 21-jarige student internationale betrekkingen Martin Stolk kwam bij het team terecht nadat hij de golfclub een mail had gestuurd met de vraag of er een zomerbaan beschikbaar was in de horeca of bij de receptie. 'Ik speel zelf golf en zocht een zomerbaantje. Ik besloot een mail te sturen naar de golfclub. De renovatie van de baan was toen in volle gang en het greenkeepersteam kon wel een paar extra handen gebruiken.' Nu werkt hij een of twee dagen per week op de golfbaan en nog meer dagen tijdens de vakanties. Stolk: 'Ik vind het werk en het team heel leuk.'

'Het is een leuk team en ik ben goed ontvangen. Voor mij is dit nu de ideale plek om weer werkritme op te doen, lekker in de buitenlucht'

Psychiatrisch verpleegkundige Hannes van Baarle (48) versterkt het team momenteel twee uur per dag. Hij is werkzaam in het UMC en via een re-integratietraject nu actief in het greenkeepersteam. Dankzij de contacten die Landkroon heeft met het re-integratiebureau kwam deze optie op tafel. Van Baarle: 'Het is een leuk team en ik ben goed ontvangen. Voor mij is dit nu de ideale plek om weer werkritme op te doen, lekker in de buitenlucht.' Hij heeft inmiddels ontdekt dat het greenkeepersvak heel divers en afwisselend is.
Landkroon heeft contact met het re-integratiebureau omdat hij graag ook iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt bij zijn team betrekt. 'Dat doe ik al sinds ik bij Grontmij werkte. Binnenkort hoop ik weer iemand aan te trekken, met het oog op social return.'
Tot slot is er nog de gepensioneerde Ferenc Veerman, die vanwege een operatie helaas niet bij het gesprek aanwezig kon zijn. Volgens zijn collega's loopt hij de hele dag met een brede glimlach rond op de baan. Na een werkzaam leven als facilitair medewerker bij de Vogelbescherming is hij nu jaarrond 12 tot 20 uur per week te vinden op de golfbaan. Hij houdt zich dan vooral bezig met dauw vegen en het maaien van de greens.


Hechter

Dit recent samengestelde team is natuurlijk nog geen geoliede machine. Landkroon is zich daarvan bewust en probeert daar bij de werkverdeling extra op te letten, bijvoorbeeld door greenkeepers bewust samen een taak te laten uitvoeren. Tijdens zijn 'functionele gesprekken' met de greenkeepers hoort hij dat zijn greenkeepers het team als prettig ervaren, maar dat het nog wel hechter kan worden.
Landkroon: 'Met de oplevering van de renovatie tijdens de competitie moesten wij als het ware standhouden in een wervelstorm. Dit zou zelfs voor een geroutineerd team pittig zijn.' De storm is doorstaan en dat is op zich een hele prestatie, maar verbeterpunten zijn er altijd. Wilco Oskam verwoordt het door de vergelijking met een voetbalteam te maken: 'We moeten elkaars loopacties nog leren kennen en op elkaar ingespeeld raken.' Iedereen beaamt dit, maar weet ook dat ze op de goede weg zijn. De greenkeepende student Stolk onderstreept dit met zijn opmerking over de teamgeest: 'Iedereen is bereid om voor elkaar te werken en dingen uit te leggen.'
Het grote nadeel van het jonge team is het gebrek aan baankennis bij de greenkeepers. In de tijd dat de golfbaan aangelegd werd, werden veel zaken nog niet gedocumenteerd. Deze kennis kan dus ook niet altijd uit boeken of computerbestanden gehaald worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat niet altijd duidelijk is waar de drainage precies loopt of waar de putten liggen, of dat er bij het renoveren van de bunkers opeens een betonnen duiker tevoorschijn komt. Onhandig voor de greenkeepers, maar voor het team van Amelisweerd geen onoverkomelijke obstakels.


Een van de gerenoveerde bunkers
Vorig jaar en dit voorjaar was de oplevering van de eerste fase van de bunkerrenovatie, zoals beschreven in het masterplan. Dit betekent dat zestig procent van de bunkers nu af is. De planning was om de renovatie begin volgend jaar helemaal af te ronden, maar door stormschade aan de drivingrange is dit onwaarschijnlijker geworden. Landkroon: 'Deze zomer evalueren wij of de renovatie wordt voortgezet. Het herstel van de hekwerken bij de drivingrange kost namelijk ruim drie ton.' De greenkeepers kunnen nu wel het veld van de drivingrange goed onder handen nemen, zodat er weer een dichte grasmat kan groeien. Landkroon noemt het 'dubbel lullig' dat dit in het lustrumjaar gebeurt, maar wijst erop dat er desondanks ook veel wel kon doorgaan, zoals de renovatie van de kleedkamers.

'Je weet nu eenmaal dat ons vak geen exacte wetenschap is'

Het team zet zich dagelijks in om het onderhoud zo goed mogelijk uit te voeren en de baan te verbeteren. Zo wordt er gewerkt aan een ander grasbestand. 'We maken een shift van kruipend struis en straatgras naar gewoon struis dominant met wat roodzwenk en hopelijk zo min mogelijk straatgras. Dit doen we vooral door minder water en mest te gebruiken, minder agressieve bewerkingen toe te passen en meer te bezanden. Deze transformatie is een geleidelijk proces. Je kunt het niet in één keer omgooien. Er moet immers ook altijd gegolfd kunnen worden. Daarnaast spelen de weersomstandigheden een rol. Aan de ene kant is dit lastig, maar je weet nu eenmaal dat ons vak geen exacte wetenschap is', verduidelijkt Landkroon.
Wat Landkroon hier zegt, is een voorbeeld van waar de schoen soms wringt tussen greenkeepers en baancommissies. Greenkeepers kijken niet alleen naar het hier en nu, maar ook naar de lange termijn. Veel baancommissies hebben vooral oog voor de korte termijn en pas daarna voor de lange termijn. Landkroon heeft bij Amelisweerd in elk geval voor elkaar gekregen dat de baancommissie adviserend is en niet langer leidend, zoals vóór zijn komst het geval was. Deze verandering is ook bij de leden doorgedrongen. Als ik aan het eind van ons gesprek met Landkroon een rondje rijd over de baan, wordt hij aangesproken door een golfspeelster. 'Je moet ons gereedschap meegeven, zodat wij direct onkruid kunnen verwijderen als we aan het spelen zijn, net als op sommige andere banen gebeurt. Want als jij het zegt, dan gebeurt het ook.' Zelfs Landkroon werd hier even stil van.


Een hole-paaltje in de nieuwe huisstijl
Sinds eind april lopen er twintig schapen op Amelisweerd.

Grazende schapen

Sinds eind april lopen er twintig schapen op Amelisweerd om bepaalde gedeelten van het terrein te begrazen. Landkroon heeft geregeld dat de hekken niet oranje, maar groen van kleur zijn, zodat ze niet opvallen en meehelpen aan de natuurlijke uitstraling van de baan. De schapen doen hun best, maar Landkroon heeft er nog twintig besteld om het begrazingstempo te verhogen.

Supermooi vak

Jannes Landkroon is al zes jaar bestuurslid van de NGA en sinds drie jaar voorzitter. Met het bekleden van deze bestuursfuncties wil hij iets terugdoen. 'Ik was ooit een onzeker moederskindje, maar dit supermooie vak heeft mij veel gebracht en zelfvertrouwen gegeven.'
Dit wenst hij ook zijn collega-greenkeepers toe. 'Greenkeepers moeten mondiger worden en uit het verdomhoekje komen. De NGA wil hen daarbij helpen. Niet alleen via de overdracht van kennis en kunde, maar ook door greenkeepers te steunen om de erkenning en beloning te krijgen die ze verdienen.'

Een blik in de loods voor de machines

Machinelijst

Het greenkeepersteam van Amelisweerd beschikt over een uitgebreid machinepark. Hoofdgreenkeeper Landkroon heeft een plan opgesteld waarin staat welke machines de komende zes jaar behouden kunnen worden en welke vervangen moeten worden. 'Het bestuur weet inmiddels dat als ik een voorstel doe, het ook echt nodig is. Ik ga namelijk niet meer vragen in de hoop een deel daarvan te krijgen. Ik doe niet aan handjeklap.'

Beregeningswater, met clubhuis op de achtergrond

Golfbaan Amelisweerd

Het complex van Golfbaan Amelisweerd ligt aan de Mereveldseweg, naast het natuurgebied Amelisweerd, ten zuidoosten van Utrecht. Het is de thuisbasis van de Utrechtse Golfclub Amelisweerd. De vereniging werd in 1997 opgericht en kreeg in 2002 de A-status. De vereniging telt ruim duizend leden. Dit jaar wordt het 25-jarig bestaan gevierd.
Gerard Jol tekende voor het ontwerp van de golfbaan. Kenmerkend voor het terrein zijn de vele bomen, de drie grote waterpartijen en de strategisch geplaatste bunkers. Amelisweerd beschikt over een 18-holesbaan, een 9-holes-par-3-baan, een drivingrange en oefenfaciliteiten en een clubhuis met horeca en shop. De 18-holesbaan is verdeeld in drie delen, zogenaamde kamers. Elk van deze kamers heeft een eigen karakter en ze worden gescheiden door meidoornhagen.
Greenfeespelers op de 18-holesbaan zijn welkom met minimaal handicap 54. Voor de 9-holes-par-3-baan hebben bezoekers minimaal baanpermissie nodig.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER