Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vervuild oppervlaktewater mogelijk door werkzaamheden op The Dutch

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Nino Stuivenberg, woensdag 27 maart 2019
73 sec


Door werkzaamheden aan een geluidswal bij The Dutch is het oppervlaktewater mogelijk ernstig vervuild geraakt met zware metalen.

Archieffoto van golfbaan The Dutch.
Archieffoto van golfbaan The Dutch.

Het gaat om oppervlaktewater tussen de snelweg A15 en het Lingebos bij Spijk. Waterschap Rivierenland ontraadt gebruik van en contact met het grond- en oppervlaktewater door mens en dier.
The Dutch wordt nu uitgebreid met een 9 holes baan (De Zuidbaan) met een oppervlak van 48 hectare. Om deze nieuwe baan af te schermen van een industrieterrein, de Betuweroute en de A15 legt aannemingsbedrijf Sent One hier een geluidswal aan.

Phil Helsby, directeur van The Dutch meldt desgevraagd dat er op zijn baan wordt gewerkt aan een geluidswal. Het gaat dan om een grondwal op een kilometer van de bestaande baan, die wordt aangelegd te behoeve van de uitbreiding. Volgens Helsby zou nog niet zijn aangetoond dat de overschrijding van een aantal waardes in het oppervlaktewater afkomstig zijn van zijn baan.

Helsby: 'Wij gebruiken voor deze geluidswal gecertificeerd materiaal en nemen onze verantwoordelijkheid met betrekking tot het milieu zeer serieus. Eind deze week is er duidelijkheid hoe deze vervuiling is ontstaan. Als blijkt dat de vervuiling inderdaad afkomstig is van de grond die is aangevoerd voor de geluidswal dan zullen wij direct actie ondernemen. Wij hebben samen met Sent One drie verschillende bureaus ingehuurd die ons hierover van advies dienen.'

Werkzaamheden stilgelegd
In de lezing van Helsby zou de oorzaak iets genuanceerder zijn dan in het item op Omroep Gelderland dat over de zaak naar buiten kwam. In het artikel wordt gesteld dat voor de fundering van de geluidswal slakken uit de metaalindustrie is gebruikt. Door de aanhoudende regen zou deel van het materiaal in een sloot zijn beland. De gemeente West-Betuwe heeft de werkzaamheden daarom stilgelegd.

In het artikel wordt een woordvoerder van de aannemer aangevoerd die meld dat deze slakken vaker worden gebruikt voor de aanleg van dammen, wallen en wegen. 'Maar het moet inderdaad niet in de sloot komen.'

Waterschap Rivierenland heeft maatregelen genomen. Zij hebben een gemaal stil gezet, stoppen de inlaat vanaf de Linge en laten op drie plaatsen watergangen afdammen.


Phil Helsby: 'Wij nemen onze verantwoordelijkheid met betrekking tot het milieu zeer serieus.'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER