Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een gezond bodemleven

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
donderdag 7 maart 2019
110 sec


Basis voor bodemvruchtbaarheid en een gezonde grasmat

Bodemleven speelt een belangrijke rol voor de vitaliteit van een grasmat. Niet alleen is bodemleven cruciaal voor een goede bodemvruchtbaarheid en een gezonde grasmat, het is ook van invloed op de structuur van de bodem. Veel greenkeepers vragen zich dan ook af hoe een gezond bodemleven kan worden gestimuleerd. Essentieel is dat dit microbiologische bodemleven 'zichtbaar' wordt gemaakt.


Functies van bodemleven

Veel relevant bodemleven speelt zich af in de directe omgeving van de wortels van de grasplant, de rhizosfeer. Door een goede bezetting van de rhizosfeer met een gevarieerd bodemleven krijgen pathogenen geen kans zich te vestigen. Zo ontstaat er een hogere plantweerbaarheid doordat schadelijke aaltjes, schimmels en bacteriën worden onderdrukt. Een divers en actief bodemleven zorgt dus voor een verminderde kans op bijvoorbeeld sneeuwschimmel, rooddraad of roest. Het microbiële bodemleven zorgt ook voor mineralisatie van organisch stof en bepaalt zo mede de beschikbaarheid van essentiële nutriënten zoals stikstof (N), zwavel (S) en (in beperktere mate) fosfaat (P). Daarnaast draagt het bodemleven bij aan een betere structuur, waardoor cultuurtechnische maatregelen minder noodzakelijk worden. Zo vormen schimmels draden die tussen bodemdeeltjes groeien, waardoor de zanddeeltjes als het ware aan elkaar 'gekit' worden.


Meten van bodemleven

Een volledige bodemanalyse geeft inzicht in het microbiële bodemleven en maakt onderscheid tussen de microbiële biomassa, de microbiële activiteit en de verhouding tussen schimmels en bacteriën.


De microbiële biomassa betreft de totale hoeveelheid biomassa in een bodemmonster. Hoe meer bodemleven, hoe minder pathogenen de kans krijgen om te woekeren en de plantgezondheid aan te tasten. De microbiële activiteit is van belang voor de omzetting van organische stof in de essentiële voedingselementen stikstof, zwavel en fosfaat. De schimmel-bacterieratio geeft inzicht in de vraag in hoeverre het microbiologische bodemleven door schimmels of door bacteriën wordt bepaald. Als er veel schimmels in de bodem aanwezig zijn, vindt er opbouw van organische stof plaats. In bodems met relatief meer bacteriën neemt de hoeveelheid organische stof juist af door afbraak en is de stikstof- en zwavelmineralisatie relatief groter.

Verslag bodemleven
Verslag bodemleven

Weerbare en vruchtbare bodems

Een actieve bodem heeft voldoende organische stof nodig, omdat dit voedsel is voor de micro-organismen. Door kort te maaien en het grasmaaisel niet te vegen, zorgt men dat de hoeveelheid organisch materiaal in de bodem verbetert. De zuurgraad (pH) van de bodem speelt ook een belangrijke rol voor het bodemleven. In een neutrale of basische bodem zijn de bacteriën dominant, maar bij lagere pH-waardes overheersen de schimmels. Uiteraard zijn ook temperatuur en vochtgehalte van de bodem bepalend voor de ontwikkeling van bodemleven. Tot slot is het mogelijk om met de keuze voor bepaalde (organische) meststoffen het bodemleven te stimuleren.


Over Eurofins

Eurofins Agro beschikt over een innovatieve methode die het microbiële bodemleven 'zichtbaar' maakt. BemestingsWijzer Totaal geeft inzicht in de microbiële biomassa, de microbiële activiteit en de schimmel-bacterieratio. Hierdoor kan de greenkeeper de bodemvruchtbaarheid bijsturen en ook bijhouden in hoeverre bodemleven-stimulerende maatregelen effect hebben in de loop van de jaren. Eurofins is een toonaangevend laboratorium met bijna honderd jaar ervaring en heeft voor golfbanen veel te bieden. Onze producten en diensten zijn het resultaat van praktische kennis, onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en gericht op een uitgekiende bemesting en weerbaar gras. Wij helpen u met de juiste gegevens en geven inzicht voor een optimale bemesting en voor bodem- en gewasgezondheid. Kortom: wij doen alles voor groeiend inzicht! Inzicht waar u de vruchten van plukt.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Drie gratis masterclasses 'Grip op de Grasmat'
dinsdag 17 september 2024
t/m woensdag 2 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
dinsdag 8 oktober 2024
t/m dinsdag 8 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER