Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Minder water met méér sproeiers

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 18 oktober 2018
199 sec


Less is more, zelfs op Bernardus

Less is more, een leus waarbij je wellicht niet meteen denkt aan Bernardus Golf in Cromvoirt. De nieuwe high-end Brabantse baan heeft weinig financiële concessies gedaan. Maar desondanks is less toch more volgens Jan Coppens. Coppens is senior salesmanager Sport en golf, bij Smits uit Veldhoven en hij vertelt over 'hun' beregeningsinstallatie in Cromvoirt.


Smits was al ruim tien jaar betrokken bij de plannen voor een golfbaan in Cromvoirt. Deze plannen kwamen in een stroomversnelling toen ondernemer Van der Wallen het plan in 2016 overnam. ‘Nadat we ons eigen ontwerp voor de beregening hadden doorgerekend, kregen we de opdracht’, vertelt Coppens. Smits heeft bij zijn Brabantse provinciegenoten zijn meest geavanceerde, uitgebreide beregeningssysteem ooit mogen aanleggen. Ook hieruit blijkt weer dat Bernardus zich niet laat leiden door prijs en commercie, maar gaat voor kwaliteit.

Coppens vertelt trots over het mooie werk dat ze op Cromvoirt hebben afgeleverd. De héle baan in Cromvoirt is uitgerust met beregening, waarbij meer sproeiers dan gebruikelijk zijn geplaatst. Coppens’ mening over beregening is ‘less is more’. Het tegenstrijdige hieraan is dat meer sproeiers met minder water toekunnen. ‘Vaak moet mijn advies toch opboksen tegen commerciële en financiële overwegingen. In Cromvoirt gaat kwaliteit en vakmanschap altijd vóór prijs. Dat is het unieke aan Bernardus.’ Volgens Coppens kan een baan, vanwege zon en wind, in de werkelijkheid altijd meer sproeiers gebruiken dan op een tekening staan. ‘Wanneer wij tijdens de aanleg van mening waren dat er veranderingen aangebracht konden worden voor een beter resultaat, gebeurde dit vaak in goed overleg met het greenkeepingteam. Dit werkte erg fijn.’

De Cromvoirtse baan bevat veel heide. Heide, een droogteminnend plantje, moet niet ongewild het slachtoffer van een overproductieve beregeningsinstallatie worden. Dit zal bij Bernardus zeker het geval niet zijn: het water komt alleen op de juiste plekken. Ook daarom zijn er extra (sector)sproeiers aangelegd bij Bernardus. Er kan zeer afgebakend worden beregend. Coppens vult aan: ‘Ik zeg niet dat we hier een onbeperkt budget hadden, maar er werden geen concessies aan de kwaliteit gedaan.’

Ook de opbouw van Bernardus laat zien dat commerciële belangen niet de boventoon voeren. De aanleg van de baan nam ongeveer twee jaar in beslag. Puur vanwege van de kwaliteit is heeft men de tijd genomen voor de aanleg. ‘Echt een uniek project’, volgens Coppens.


‘Ik zeg niet dat het budget onbeperkt was, maar er werden geen concessies aan de kwaliteit gedaan’

Type beregening

Als jarenlang importeur en installateur van Rain Bird Irrigation products heeft Smits bv ook bij dit project de techniek en materialen van dit merk toegepast. Alle greens zijn uitgerust met een back to back beregening. Er zijn pop-upsproeiers die met hun ruggen tegen elkaar staan: de ene kant beregent de green zelf en de andere sproeier beregent de surrounding van de green. Uiteraard zijn ze apart te besturen. Op alle greens is ook een ‘handwateringpoint’ geplaatst, omdat de greenkeeping de greens veel met de hand water wil geven. De basis (water)behoefte van de green wordt uiteraard met de pop-upsproeiers aangebracht. Alle zichtbare boxen en handwateringpoints zijn in overleg met de architect en de greenkeeping zodanig geplaatst dat de golfer ze niet ziet vanuit de speelrichting. De tees worden allemaal apart beregend met een groep kleine sectorsproeiers per teebox. Bij grotere tees kunnen de linker- en rechterzijde ook nog apart aangestuurd worden. De fairwayberegening is een zogenaamde ‘Full grid’-beregening; dit wil zeggen dat alles binnen de maailijnen van de fairway wordt beregend met pop-upsproeiers in een raster van 21 m. Dit betekent dat op sommige fairways wel drie of vier rijen fairwayberegening aangelegd zijn. Uiteraard zijn ook deze sproeiers apart aan te sturen, zodat fijnmazig en naar behoefte beregend kan worden. Ook de driving range is op deze manier ingericht. Bernardus heeft daarnaast ongeveer twee kilometer zogenaamde walkway-beregening. Hierbij wordt met een reeks kleine pop-upsproeiers een graslooppad (walkway) ongeveer 5 m breed beregend. Ook zijn er verschillende secties met druppelslangen aangelegd voor hagen en plantvakken.

Tekst loopt veder onder afbeelding


Walkway-beregening

Digitale snufjes

De beregening wordt bestuurd met een Rain Bird Stratus II Central Controll-computer die makkelijk en overzichtelijk het beregeningssysteem beheert. De greenkeeping kan via een tablet vanuit de baan de installatie besturen en aanpassingen of testen doen. De beregening bevat een digitale neerslagmeter, al denkt het systeem ook uit zichzelf. Volgens Coppens is dat vandaag de dag een veel geplaatst apparaat: ‘Wij zetten tegenwoordig al gauw een digitale neerslagmeter op het beregeningsysteem. Het is een optie waarbij je water en dus kosten bespaart. Wanneer de digitale neerslagmeter natuurlijke regen detecteert, stopt het beregenen automatisch voor, bijvoorbeeld, één uur. Na dat uur kijkt het programma hoeveel neerslag er gevallen is en of het nog regent. Als het niet meer regent, wordt het programma herschreven en opnieuw gestart. Als het ’s nachts weer regent, gaat deze procedure weer opnieuw van start. Er wordt dus nooit onnodig water verspild. Coppens: ‘In Nederland wordt altijd nog gedacht dat grondwater gratis is, maar bij Bernardus moet het water door twee pompen heen en die lopen niet gratis.”


Bernardus haalt het water uit twee geslagen grondwaterputten. Na het realiseren van de waterputten bleek dat het grondwater toch te veel ijzer bevatte voor beregening.
Coppens licht toe: ‘Daarom hebben we een ontijzeringsinstallatie met waterbuffer voorgesteld.


Deze installatie ontijzert zo’n 50 kuub water per uur. Dit is te weinig voor direct gebruik, vandaar de combinatie met een afgesloten bassin. Dat is ook meteen veiliger: mochten er problemen ontstaan met de ontijzering, dan zit je niet direct zonder water. Het bassin kan tot 4000 kuub water opslaan. Vanuit het bassin wordt het water met een pompinstallatie richting de baan gepompt. De capaciteit van de pompinstallatie is 100 kuub per uur.”

‘Ook een mooie toevoeging aan Bernardus is de primaire brandblusvoorziening die we aangelegd hebben. Deze bestaat uit een bron met onderwaterpomp en twee hydranten in de buurt van de gebouwen. De pomp voor deze voorziening heeft zijn eigen stroomtoevoer.’ Coppens besluit: ‘Al met al een heel mooi project waarmee wij met veel plezier aan hebben bijgedragen.”


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Nationaal Golfcongres 2025
dinsdag 4 februari 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER