Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

'De droogte is niet alleen ellende'

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 10 augustus 2018
113 sec


Henk Vlug specialist engerlingenbestrijding drukt fieldmanagers en greenkeepers op het hart om de droogte te omarmen. "Droogte is een natuurlijk verschijnsel en kent ook zijn voordelen." Vlug is op dit moment voor onderzoek in Zuid-Frankrijk, hij onderzoekt de opmars van de Japanse Kever. "Deze kever komt waarschijnlijk over niet al te lange tijd ook voor in Nederland samen met zijn engerlingen. Ik ben graag voorbereid."

Ook de engerlingen van de Rozenkever houden niet van de droogte
Ook de engerlingen van de Rozenkever houden niet van de droogte

Droogte
Maar dan terug naar de droogte, Vlug hoorde om zich heen mensen klagen over de droogte en de schadelijke gevolgen voor de grasvelden. Maar het is niet alleen kommer en kwel, droogte kent zo zijn voordelen. Hij legt uit: "Engerlingen kun je op een natuurlijke manier bestrijden met behulp van droogte. Neem juni, wanneer je dan te maken hebt met droogte kan het geen kwaad om je fairway te laten verdrogen. De rozenkever legt in juni zijn eieren in de grond, deze eieren hebben vocht nodig, bij droogte sterven ze. Dit beleid is al succesvol toegepast op golfbaan de Pan."

Engerling ellende vermijden
Het mes snijdt aan twee kanten want door door de droogte te accepteren en zelfs te verwelkomen, bespaar je water, bestrijdingsmiddelen, ellende, geld, moeite en stress. Je bent zo goed als af van je engerlingen. En dan nu geldt is de droogte natuurlijk vooral voor de juli en augustusmaand. Ook deze droogte biedt voordelen, de engerlingen van de junikever zullen sterven en de 1jarige larve van de meikever zullen het ook niet overleven. Ook de meeste engerlingen van de Sallandkever en de kleine julikever zullen deze zomer niet hebben overleefd. Op de vraag of er nog wel overlevende engerlingen zijn peinst Vlug even en zegt: "Diegene die het wel overleven zullen eerder de herfstkevertjes zijn. De zomerkevers zoals net genoemd hebben weinig nakomelingen deze zomer. Kijk er is altijd natuurlijk een klein percentage wat overleeft, maar schade van engerlingen bestaat meestal pas na een jaar of drie, vier, wanneer de populatie uit de hand groeit. Dan pas ontstaan er schadeplekken door de engerlingen. Als de plaag heel ernstig is dan zie je dat het jaar erop de plaag weer weg is. De natuur lost dit ook vanzelf op, natuurlijke vijanden nemen toe en dan duikt zo'n schadeplek twee á drie jaar later weer ergens anders op. Greenkeepers snappen hier over het algemeen ook vrij weinig van maar eigenlijk is het een logisch verhaal."


"Wil je jezelf geld, ellende, moeite, water en bestrijdingsmiddelen besparen? Omarm de droogte."

Droogtestress minimaliseren
Vlug vervolgt: "Tuurlijk geeft de droogte ook andere schade, maar over het algemeen weten Greenkeepers hier heel goed mee om te gaan, wat je moet doen om het gras nog levensvatbaar te houden. Maar ik wil graag duidelijk maken dat jaarrond een groene sappige grasmat ook andere bezoekers aantrekt dan alleen golfers, de engerlingen vinden het ook fijn. Ik merk zelf gewoon dat onder greenkeepers de kennis over grasveldinsecten een beetje tegenvalt, een gemiste kans."

De Pan
Mark Lampe hoofdgreenkeeper op golfbaan de Pan vult Vlug aan. "Wij hebben in 2010 een proef gedaan. We stopten toen met fairways beregenen in een droge periode maar op één fairway zijn we toen doorgegaan met beregenen. Die resultaten waren echt verbluffend. Nu is ons beleid daar dan ook op aangepast. Droogte omarmen minimaal beregenen want het heeft ook positieve kanten." Lampe sluit af: "Al is dit natuurlijk wel een extreem jaar, het is nog maar even afwachten hoe de fairways zich gaan herstellen."


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Dirk GroeninhetWoud
Friday 7 September 2018
De feiten spreken de stelling van Henk Vlug "Engerlingen kun je op een natuurlijke manier bestrijden met behulp van droogte.…" tegen. De extreme droogte van de afgelopen maanden heeft niet voorkomen dat er alom engerlingen worden aangetroffen. Zie
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24590#

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
DSV zaden verzorgt Expertdag duurzaam gras
dinsdag 1 oktober 2024
t/m dinsdag 1 oktober 2024
NGA-golfdag biedt greenkeepers drie opties
maandag 7 oktober 2024
t/m maandag 7 oktober 2024
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER