Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Advanta Ecogazon: nieuw biodivers bloemen- en kruidengazon

ARTIKEL
PRODUCTNIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Job Steunenberg, donderdag 20 maart 2025
101 sec


Spelen, picknicken of gewoon ontspannen op een biodivers gazon, dat kan nu met het nieuwe Ecogazon van Advanta. Daarmee geeft de zaaizaadleverancier gehoor aan de roep om meer diversiteit en duurzaamheid in de groene ruimte. Het Ecogazon doorbreekt het beeld van een grasmonocultuur, het geeft meer beleving en sluit aan op initiatieven om gras minder te maaien ten faveure van bloemen, bijen en andere insecten. De inheemse, langjarige en laagblijvende vegetatie leent zich perfect voor toepassing in tuinen, parken en op bedrijfs- en recreatieterreinen, met een (semi)extensief maaibeheer.


Ecogazon is een grasgazon met Engels raaigras, veldbeemd- en roodzwenkgras, gecombineerd met een kruidenaandeel van maar liefst 13 inheemse veldbloemensoorten, zoals vergeet-me-niet, madelief, paardenbloem, hoornviooltje, reigersbek, steenanjer en duizendblad. Dat is de reden waarom de recreatiefunctie en natuurfunctie zo goed te combineren zijn. Het gras kan goed tegen betreding en heeft zelfherstellend vermogen, de kruiden zorgen voor biodiversiteit en een natuurlijke uitstraling. Door gefaseerd te maaien of bepaalde stukken niet, later of hoger af te maaien, geef je als beheerder zelf sturing aan kleur, variatie, beleving en gebruik van het gazon. Tien tot twaalf weken na inzaai, als het gazon goed gesloten is, begin je met het afschalen van het aantal maaibeurten en bepaal je zelf het maairitme. Je kunt bijvoorbeeld teruggaan naar één keer maaien in de vier weken. De bloemen zijn goed maaibaar; na een week of twee beginnen de kruiden alweer te bloeien.

Veerkrachtig gazon

Door de samenstelling met (micro)klavers - die zelf stikstof aan de bodem toevoegen - en diepwortelende kruiden is het Ecogazon in hoge mate zelfonderhoudend en toleranter voor droogte. Zo behoud je een weerbare en gezonde vegetatie. Door die veerkracht past het gazon zich bovendien makkelijker aan veranderende omstandigheden aan en kan het bijdragen aan het tegengaan van stedelijke hitte-eilanden.


Voordelige exploitatie

In velerlei opzichten heeft Advanta's duurzame Ecogazon dus meerwaarde voor toekomstbestendige tuinen en landschappen, waarin de soortenrijkdom sterk vergroot kan worden. Levendige bloemengazons zijn een aanwinst voor de biodiversiteit en hebben ook nog eens een positieve invloed op de psyche van de mens. Ook het gunstige financiële plaatje dat dit kruidenrijke gras in de exploitatie oplevert, is winst. Ecogazon wordt geleverd in een 5kg-verpakking met een zaaiadvies van 90-150 kg/ha. Qua samenstelling ligt de gewichtsverhouding op 95 procent graszaad en 5 procent kruiden- en klaverzaad. Dat laatste lijkt misschien weinig, maar als je kijkt naar de hoeveelheid zaad is het dat niet. Het zaad van kruiden is namelijk vele malen fijner dan graszaad.


Klavergazon, functionele bodembedekker

Een duurzaam gazon waarin het kruidendeel volledig bestaat uit microklavers is er ook. Advanta Klavergazon bestaat eveneens voor het grootste deel uit Engels raai-, veldbeemd- en roodzwenkgras voor het behoud van de functionele gazoneigenschappen. ; de microklavers zorgen voor nog meer natuurlijke stikstofbinding (geen bemesting nodig) en jaarrond voor een dichte, groenblijvende, klimaatrobuuste bodembedekking. Klavernectar trekt bovendien bijen, hommels en andere verstuivers aan. Klavergazon is verkrijgbaar in 5 kg. Zaai 90-150 kg/ha.
Klaver voegt ook diversiteit toe en kan stikstof uit de lucht vastleggen en omzetten in een voor gras goed opneembare vorm.

Limagrain Nederland B.V.
LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groen-Direkt Lentedagen
maandag 7 april 2025
t/m dinsdag 8 april 2025
Garten Stuttgart Duitsland
donderdag 24 april 2025
t/m zondag 27 april 2025
Chelsea Flower Show 2025
dinsdag 20 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Gartenträume
vrijdag 23 mei 2025
t/m zondag 25 mei 2025
De tuinbeurs Garden Dream
donderdag 29 mei 2025
t/m zondag 1 juni 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Groenversneller
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER