Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Aanleg nieuw besturingssysteem bij Koninklijke Haagsche Golf & Country Club

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Wijnand Meijboom, donderdag 17 maart 2022
348 sec


Niet beregeningstijd is belangrijk, maar aantal millimeters water

De Koninklijke Haagsche Golf & Country Club was in de jaren zeventig de eerste golfbaan in Nederland waar een beregeningsinstallatie werd geplaatst, toen nog aangestuurd door mechanische klokken die handmatig werden ingesteld. Nu is er een hypermodern nieuw besturingssysteem geïnstalleerd, waarbij een computer tot op de seconde en millimeter nauwkeurig bepaalt wanneer er water via de sproeiers op de greens en tees belandt en hoeveel. De installatie hiervan was een mooie klus voor 'huisvriend' Bas van Oosterhout.

Bas van Oosterhout, Gerard Schoot Uiterkamp, Ronnie van Oosterhout, Jim van Son en Willem Slats
Bas van Oosterhout, Gerard Schoot Uiterkamp, Ronnie van Oosterhout, Jim van Son en Willem Slats

Het bedrijf Bas van Oosterhout is al jaren actief op deze golfbaan in Wassenaar. Vader Bas en zoon Ronnie van Oosterhout, eigenaren van het bedrijf, en werknemers Jim van Son, Barry Evers en Edwin van de Kasteele begonnen half december met de opdracht. Als ik begin februari de locatie bezoek, is het grove werk al achter de rug en is de afwerkfase aangebroken. Het nieuwe besturingssysteem is bijna klaar voor gebruik in het nieuwe seizoen. Voor die tijd zal ter controle nog wel 'proefgesproeid' worden. Van Oosterhout: 'Elke sproeier moet met de juiste kabel en decoder aangesloten zijn. Als bijvoorbeeld het decoderadres niet klopt, zou zo'n sproeier het niet doen.' De verwachting is echter dat alles het perfect doet.

Kick

Hoe anders was de verwachting bij de eerste beregeningsinstallaties. Destijds werd in één keer de druk erop gezet en was het altijd spannend wat er ging gebeuren. Gerard Schoot Uiterkamp, productspecialist bij Jean Heybroek en leverancier van het nieuwe Toro-systeem, herinnert zich dat nog goed. 'Het was altijd een enorme kick als alles dan werkte. Die spanning is er nu niet meer.'
Het verdwijnen van deze spanning is wel een teken van de enorme vooruitgang die geboekt is bij de ontwikkeling van beregeningsinstallaties. De systemen zijn nu zo geavanceerd en betrouwbaar, dat er eigenlijk weinig meer fout kan gaan. Dat laatste geldt ook voor de samenwerking tussen Schoot Uiterkamp, Van Oosterhout en Willem Slats, hoofdgreenkeeper bij de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club. Zij kennen elkaar inmiddels zo lang dat ze precies weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.


Gerard Schoot Uiterkamp
Gerard Schoot Uiterkamp

Van den Brand

Schoot Uiterkamp en Van Oosterhout werkten ooit samen als servicemonteurs bij Van den Brand, een bedrijf dat ook beregeningsinstallaties aanlegde en de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club als klant had. Na een faillissement en doorstart stopte dit bedrijf in 2004 definitief. Kort daarop begon Bas van Oosterhout noodgedwongen zijn eigen bedrijf en hij bleef ook actief voor 'De Haagsche'. Zijn personeel bestaat nog steeds deels uit oud-collega's uit het Van den Brand-tijdperk. Zoon Ronnie werkte ook korte tijd bij Van den Brand en nog even als zzp'er, voordat hij zich aansloot bij het bedrijf van zijn vader.


Gezien de goede ervaringen en jarenlange samenwerking was de keuze voor Bas van Oosterhout niet moeilijk'


Inmiddels heeft het familiebedrijf Van Oosterhout een langdurige en goede relatie opgebouwd met De Haagsche. Hoofdgreenkeeper Willem Slats is zeer tevreden over de samenwerking. 'Wij vinden het belangrijk dat dezelfde monteurs op onze baan rondlopen. Met name Bas weet door zijn ervaring precies waar alle leidingen lopen, en de service van zijn bedrijf is perfect. Uiteraard hebben wij ook met andere partijen gesproken toen we de oude besturing wilden vervangen, maar uiteindelijk was de keuze voor Bas van Oosterhout niet moeilijk, gezien de goede ervaringen en jarenlange samenwerking.'

Signature

De samenwerking van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club met Bas van Oosterhout dateert dus al van de jaren negentig, toen Bas nog werkzaam was voor Van den Brand. Net voor het faillissement had Van den Brand het complete beregeningssysteem vervangen. In een half jaar tijd werd het destijds moderne Signature Aurora-besturingssysteem geïnstalleerd en werden er PE-leidingen aangelegd. Na het faillissement, kort na de eeuwwisseling, nam Bas van Oosterhout de service en het onderhoud van het beregeningssysteem over.
Ook kreeg Van Oosterhout destijds de mogelijkheid om als eerste bedrijf in Europa de Signature-beregeningsmaterialen te importeren en installeren. De net voor zichzelf begonnen Bas van Oosterhout onderscheidde zich daarmee en hoefde geen grote investeringen vooraf te doen. Van Oosterhout: 'Signature bood mij de mogelijkheid om te gebruiken wat ik nodig had en daarna pas te betalen.' Ideaal voor een startende ondernemer. Uiteraard kende het systeem kinderziektes, maar die loste Van Oosterhout altijd op. Uiteindelijk waren er steeds onderdelen niet meer leverbaar. Het moment brak aan om over te stappen op Toro en het complete besturingssysteem te vervangen.


Willem Slats: 'De ogen van de greenkeeper blijven natuurlijk belangrijk.'
Willem Slats: 'De ogen van de greenkeeper blijven natuurlijk belangrijk.'

Toro Lynx

Bij de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club is nu gekozen voor het gebruiksvriendelijke Toro Lynx-besturingssysteem, waarbij de tijd niet meer leidend is, maar het aantal millimeters water. Het hele systeem kan eenvoudig via een app bediend worden. Middels een centrale computer en via vijf nieuwe satellieten op de golfbaan worden de sproeiers en elektrische afsluiters aangestuurd, via decoders die eveneens nieuw zijn. Het systeem heeft uiteraard gespecialiseerde software hiervoor, maar daarnaast zijn specifieke data van de baan ook belangrijk. Willem Slats en Van Oosterhout weten door hun ervaring precies welke green wat nodig heeft. Met behulp van de programmeur van Bas van Oosterhout zijn alle data ingevoerd. Nu alles klaar is voor gebruik, hoeft er straks alleen nog gefinetuned te worden. Slats: 'De ogen van de greenkeeper blijven natuurlijk belangrijk.' Mocht er toch nog onverhoopt iets niet goed functioneren, dan zijn er de hulplijnen van Toro die uitkomst bieden. Schoot Uiterkamp: 'Er staat een grote organisatie achter. Dat betekent dat je ook verzekerd bent van alle ondersteuning en software-updates.'


Jim van Son aan het werk bij een nieuwe satelliet
Jim van Son aan het werk bij een nieuwe satelliet

Mechanische klokken

Bas van Oosterhout was als werknemer bij Van den Brand ook al betrokken bij de renovatie van de Koninklijke Haagsche in de jaren negentig. 'De mechanische klokken werden toen vervangen door een computergestuurd systeem, waardoor de beregeningstijd zuiverder werd. Een mechanische klok die ingesteld stond op drie minuten beregenen kon namelijk zomaar afwijken naar vijf minuten.' Slats: 'Ook toen innoveerden wij al. En dat blijven wij doen, altijd om een zo goed mogelijk resultaat voor onze leden te bewerkstelligen.'
Dat was ook de afweging in 1974, toen de allereerste beregeningsinstallatie met mechanische klokken en pvc-leidingen geïnstalleerd werd. Voor die tijd voorzagen de greenkeepers de baan van water via diverse tappunten waarop slangen aangesloten konden worden. 'De komst van die eerste installatie was al een enorme vooruitgang en tijdsbesparing', benadrukt Schoot Uiterkamp.


Tegenwoordig vergt een moderne beregeningsinstallatie al snel een investering van minimaal een half miljoen euro

Na de primeur bij de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club volgden meer golfbanen dit voorbeeld. Destijds waren het vooral de beter bemiddelde clubs, zoals Zandvoort en Noordwijk, die zich dat konden veroorloven. Vanaf de jaren tachtig groeide de golfsport enorm; beide heren legden heel wat installaties aan tijdens hun Van den Brand-periode. Van Oosterhout: 'Ik denk dat wij er toen wel acht per jaar deden.' De kosten bedroegen destijds ongeveer 200.000 gulden. Volgens Schoot Uiterkamp was het wel een voordeel dat er toen bij modernisering gebruikgemaakt kon worden van al bestaande infrastructuur, zoals leidingen en pompen. Tegenwoordig vergt een moderne beregeningsinstallatie al snel een investering van minimaal een half miljoen euro.

Solide

Voor de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club was dat geen probleem. De financiële basis is solide. De aanleg van een modern besturingssysteem past ook helemaal in de filosofie van de golfclub. Slats: 'Dankzij deze nieuwe installatie kunnen wij nog efficiënter met water omgaan. Wij anticiperen hiermee op de grillen van Moeder Natuur. De beregeningsinstallatie is puur bedoeld om het gras in leven te houden in tijden van droogte. Uiteindelijk is een regenbui het beste.' De splinternieuwe besturing helpt trouwens ook om niet te snel aan de wettelijke gebruikslimiet te komen.
Schoot Uiterkamp beaamt dat dit belangrijk is. 'Er zijn in tijden van droogte al beregeningsverboden geweest. Ook in Europees verband wordt gesproken over het instellen van quota voor het gebruik van water. Daarom is het voor golfbanen belangrijk om te investeren in een goede beregeningsinstallatie. We moeten zuinig zijn met water en het maximale eruit halen. Met precisieberegening is dat mogelijk.'


Het nieuwe weerstation
Het nieuwe weerstation

Weerstation

Het bedrijf Bas van Oosterhout is altijd meegegaan met en onderdeel geweest van de steeds verdergaande modernisering en de andere manier van denken over het onderhoud van golfbanen en het gebruik van water. Naast het Toro Lynx-besturingssysteem is de baan van de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club dit keer door Bas van Oosterhout ook nog voorzien van een nieuw weerstation en tien signaalhoorns, die alarm kunnen slaan bij onweer en calamiteiten of gewoon de start van een wedstrijd kunnen aankondigen.


Bijzondere locatie

Eigenlijk is het vreemd dat de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club een golfbaan in Wassenaar heeft. Dit kwam doordat clublid Daniel Wolf Jzn uit Wassenaar kort na de Tweede Wereldoorlog het golfterrein schonk aan de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club, omdat de oorspronkelijke golfbaan op Waalsdorp in Den Haag zwaar beschadigd was door bombardementen.
'De Haagsche' bestaat sinds 1893 en is de oudste golfclub van Nederland. Leden van het Koninklijk Huis slaan er ook graag een balletje, zoals destijds wijlen prins Claus.
Het ontwerp van de baan is van het beroemde architectenbureau Colt, Alison & Morrison Ltd. Bij de aanleg van de baan is het golvende duinlandschap gehandhaafd. De baan vormt met de duinen een natuurlijk geheel.

Bas en Ronnie van Oosterhout
Bas en Ronnie van Oosterhout

Vader en zoon Van Oosterhout

Bas (66) en Ronnie (38) geven samen leiding aan Bas van Oosterhout VOF. Het familiebedrijf doet eigenlijk alles zelf. Ronnie: 'Door de korte lijnen en doordat wij alles van a tot z zelf kunnen, kunnen we ook snelle service bieden.' Hij begon ooit als vakantiewerker en geniet nu van de samenwerking met zijn vader.
Dankzij zijn ervaring en enorme kennis over golfbanen is Bas nog steeds van grote waarde voor het bedrijf. 'Zo lang het gaat, blijf ik actief', zegt hij. De afwisseling van het werk spreekt hem nog steeds aan. 'Het ene moment zit je achter de computer en het andere moment sta je met een schop in de hand. Elke dag is anders en je bent lekker veel buiten.'
In de toekomst zou zomaar weer een Van Oosterhout het bedrijf kunnen voorzetten. Ronnie heeft namelijk drie kinderen. Of een van hen ook zal kiezen voor een baan in de beregeningstechniek, is natuurlijk niet te voorspellen. 'Maar het zou wel mooi zijn', zo besluit Ronnie.

Bewustwording

Wat voor het gebruik van water geldt, geldt ook voor bestrijdingsmiddelen, verduidelijkt hoofdgreenkeeper Slats. 'De bewustwording is ook hierbij belangrijk. Chemie is het laatste middel uit het medicijnkastje dat wij gebruiken. De insteek is om dit zo min mogelijk te doen.' Schoot Uiterkamp vult hem aan: 'We moeten de overheid ervan overtuigen dat er echt geen harde maatregelen nodig zijn. We moeten laten zien dat golfbanen goed bezig zijn wat betreft het gebruik van water en bestrijdingsmiddelen.'

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Jaap Hamburger
Friday 1 April 2022
Leuk en interssant verhaal.
Ik ben marshal op Olympus/De Hoge Dijk en zit in de Groencommissie aldaar.
Ik heb onlangs (29/03/22) gespeeld op de Koninklijke Haagsche en het was weer een feestje, wat een prachtige baan.
Veel dank.
Gr. Jaap.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
NGA Ladies Only Day op Sallandsche Golfclub De Hoek
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
Kress houdt demodag met innovatieve robotmaaiers voor golfbanen in Ermelo
maandag 21 oktober 2024
t/m maandag 21 oktober 2024
NGA houdt regiodag voor west
maandag 28 oktober 2024
t/m maandag 28 oktober 2024
Grote merken keren terug op Saltex 2024
woensdag 30 oktober 2024
t/m donderdag 31 oktober 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER