Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Golfer en greenkeeper als één team in onderhoud; de redactie zoekt tips!

vrijdag 9 februari 2018

Onlangs was Greenkeeper of the Year Arjen Westeneng op de redactie om als gasthoofdredacteur mee te denken over onderwerpen. Daar kwam de vraag bovendrijven: op welke manier kun je golfers betrekken in het greenkeepersvak?

Natuurlijk, de golfer komt allereerst om te golfen en uiteindelijk is de greenkeeper verantwoordelijk voor het baanonderhoud. Maar richtlijnen als het repareren van pitch marks worden soms vergeten. De gedachte is bovendien dat de greenkeeper voor steeds meer uitdagingen komt te staan (denk aan het uitfaseren van bestrijdingsmiddelen) en een helpende hand altijd welkom is.

Hoe kun je (bijvoorbeeld) stimuleren dat pitch marks gerepareerd worden? Bij Westeneng op de club werd gestart met het benoemen van golfers tot hole ambassadors. De eerste letter van de achternaam van een golfer correspondeert met een hole waar hij als het ware verantwoordelijk voor is.

Er zijn vast nog meer dingen te bedenken om golfers en greenkeepers meer als één team te laten werken. En die horen wij graag! Mail jouw idee naar kelly@nwst.nl! De mooiste tips publiceren we (desgewenst anoniem) in Greenkeeper!

door Kelly Kuenen


REACTIES
Jolmer de Haas | 14 maart 2018 | 16:14
1) Ik hoor vaak: ik kan "mijn" pitchmark niet vinden. En vervolgens wordt er geen pitchmark gerepareerd. Voorstel: zeg niet repareer je pitchmark, maar repareer op elke green een pitchmark (en liefst meer...).

2) Greenkeepers kunnen ook door de greens iets harder te maken zorgen dat kortere slagen geen of nauwelijks een pitchmark veroorzaken. Ook veroorzaken bij hardere greens voetafdrukken geen probleem. Hierdoor blijft het greenoppervlak egaler. Dat speelt veel prettiger dan een hobbelige zachte green die "houdt".
Ad van Bruggen | 12 februari 2018 | 08:46
Er zijn op diverse golfclubs proeven gedaan met het toewijzen van de verschillende holes aan leden groepjes. Deze leden hebben een lijstje met zaken waar ze verantwoordelijk voor zijn. Pitchmarks repareren (als ze zelf ronde lopen), de teebox schoon houden, bunkers nalopen en doorgeven aan baancommissie wat er bijvoorbeeld door de greenkeepers geregeld moet worden. Door leden beperkte verantwoordelijkheid te geven wordt er mogelijk ook beter opgelet.
Joost Rietveldt | 9 februari 2018 | 15:06
Geachte redactie,
Neem eens contact op met de golfclub Houtrak.
Sinds enige jaren is daar een zeer actieve onderhoudsgroep ( allen golflid) die op geregelde tijden bosonderhoud uitvoeren, roughs maaien, pakeerplaatsen onderhouden enz enz dit alles onder supervisie van de greenkeepers. Het werkt meer dan uitstekend en de leden van Houtrak en de greenkeepers zijn er razend enthousiast over.
Herman Berteler - Golfbaanhandboek.nl | 9 februari 2018 | 14:38
Het niet repareren van pitch marks, nalaten van bunkers aanharken en het laten liggen van geslagen plaggen is een toenemend verschijnsel op nagenoeg alle golfbanen die ik bezoek. Geen kwestie van nieuwelingen, gebrek aan opleiding of kennis, maar naar mijn mening een verval van attitude. Alle inspanningen van commissies en besturen ten spijt! Wat hier aan te doen? Strenger straffen, wegsturen van de baan. Niets pappen en nathouden. Desnoods met camera's in het veld vastleggen en vervolgens ter verantwoording roepen.
Hein van Drie | 9 februari 2018 | 13:52
Geachte redactie,
Als ervaringsdeskundige gewerkt vanaf de oprichting van GC Anderstein tot mijn pensionering ophet prachtige sport complex ZSVSchaerweijde voor het onderhoud , heb ik ervaren dat al dat plaatsen van borden ,schrijven in het cubblad niet bijdraagt aan het repareren van de pitchmarken,

Het beste is het te verbieden ,net kinderen als het verbied doen ze het juist . HET zal echt nog wel even duren voordat het respect ,ontzag voor de regering ,clubbestuurders en uiteindelijk voor het werk van de greenkeepers terug komt ! Goed voorbeeld doet goed volgen, weet dat als je met een vinger naar die of het andere wijst .er drie vingers op je zelf zijn gericht,.moet eerlijk erkennen dat ik het ook wel eens vergat . Ook heb jaren als politie agentje opgetreden, welk mij niet altijd als dank werd afgenomen . Deed dit niet voor mij zelf wel voor het behoud van de baan en het spel en het resultaat.!

Een suggestie verantwoordlijk golflprof,leraren/leraressen met het lessen mee trainen.
En het idee Arjan op alle GClubs doorvoeren, elkaar aanspreken zou kunnen tot het verbeteren van het doe.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM