Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Minder teken bij meer roofdieren

dinsdag 13 december 2016

Een das, vastgelegd met een wildcamera
Roofdieren zorgen ervoor dat er minder teken aanwezig zijn in een natuurgebied. Dat zegt ecoloog Tim Hofmeester tegen de Volkskrant.

Teken worden verspreid door herten en reeën, maar niet door roofdieren zoals vossen. Hofmeester vermoedt dat dit komt omdat muizen, die tekenlarven verspreiden, zich minder laten zien als er roofdieren in de buurt zijn. Deze conclusie staat haaks op wat tot nu toe gedacht werd, namelijk dat roofdieren juist bijdragen aan de verspreiding van teken.

Teken kunnen Lyme veroorzaken door het overdragen van Borrelia. Uit een langlopend onderzoek door het RIVM op 13 locaties bleek 7,5% tot 25% van de teken op deze plekken deze bacterie bij zich te dragen. Daarnaast werd in juni voor de eerste keer in Nederland het TBE-virus, verantwoordelijk voor teken-encefalitis aangetroffen. Reden genoeg om alert te zijn op teken, die overigens zowel in stedelijk omgeving als in het buitengebied voorkomen. In de preventie van tekenbeten en ziektes zou Hofmeesters kennis van pas kunnen komen. Plekken kunnen bijvoorbeeld met hekken zo worden ingericht dat herten en reeën worden geweerd, aldus de onderzoeker.

Rol natuurbeheerders
Doordat er meer kennis is over de Borrelia-bacterie is, kan ook beter worden ingespeeld op het voorkomen van beten en ziektes. Natuurbeheerders kunnen hier een rol in spelen, door naast activiteiten in het kader van natuurbehoud en biodiversiteit ook na te denken over gezondheid, stelt het RIVM. Hoe dat vormt krijgt is nog aftasten. 13 en 14 oktober wordt door de Wageningen Universiteit, het AMC en RIVM een symposium georganiseerd over teken, waar onder meer dit onderwerp besproken wordt.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM