Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Toestemming voor golfclub De Haar om bomen te kappen

donderdag 3 september 2015

De gemeente Stichtse Vecht heeft ingestemt met de kap van 700 bomen rond golfclub De Haar. Dankzij de kap kan de golfclub nu uitbreiden naar 18 holes.

Omwonenden van de golfclub en tegenstanders van de plannen, lopen al maanden te hoop tegen de kap. Zij zijn van mening dat de golfclub z’n financiën niet op orde heeft om de uitbreiding te realiseren. Als dat zo zou zijn, dan zouden de bomen voor niets worden gekapt wanneer de uitbreiding niet door zou gaan, zo menen zij. Golfclub De Haar heeft de gemeente echter verzekert dat hun plan solide is en dat er voldoende geld is.

De toestemming voor de kap is echter omstreden. Het Zuiderpark, waar de bomen gekapt zullen worden, is onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur. Zo’n 185 unieke en veelal monumentale bomen zullen in dit park worden geveld, tezamen met zo’n 580 andere bomen.
Ook het commercieel plan dat ten grondslag ligt aan de uitbreiding, heeft vraagtekens opgeroepen. De golfclub claimt dat het aantal leden de afgelopen jaren fors is toegenomen. Maar uit cijfers van het bestuur blijkt dat het aantal leden sinds 2011 gelijk is gebleven.

De gemeente meent echter dat de club over voldoende middelen beschikt om de uitbreiding in één keer uit te voeren. De gemeente wijst er daarbij op dat het een vergunning verstrekt aan de exploitant van de club en niet aan de club zelf. Daarnaast spreekt ze het vertrouwen uit dat ze verwacht dat exploitant haar verplichtingen na zal komen.

Om overbodige kap te voorkomen heeft de golfclub een inventarisatie laten maken. Daarop heeft de golfclub toestemming gekregen om af te wijken van de verplichtingen in de Flora en Faunawet.
Nu de goedkeuring van de gemeente een feit is, kan golfclub De Haar beginnen met het realiseren van haar uitbreiding.

Bron: VAR NWS

door Guy Oldenkotte

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM