Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Bas van Oosterhout beregeningstechniek voorziet De Woeste Kop van filtersysteem met automatische reiniging

maandag 23 februari 2015

Bas van Oosterhout beregeningstechniek heeft op golfbaan De Woeste Kop in Axel een filtersysteem met automatische reiniging aangelegd. De nieuwe filters vervangen het oude systeem, dat regelmatig vastliep en waarvan de reiniging veel tijd kostte. Het maakt bovendien dat beregening uit open water probleemloos kan worden toegepast.

"Wanneer er veel storingen zijn in je beregeningsinstallatie ervaar je weer hoe essentieel water is voor gras op de golfbaan", vertelt Arjen Westeneng, baanmanager op golfbaan De Woeste Kop. De Woeste Kop werd beregend vanuit vijvers en open water, maar het troebele water zorgde ervoor dat de filters snel verstopt raakten, met storingen zoals het slecht sluiten van sproeiers of slecht functionerende zwaktestroomafsluiters als gevolg. Het resultaat: het uitvallen van het volledige filtersysteem. "Dat kunnen we in tijden van droogte natuurlijk niet gebruiken. Een grote ergernis onder greenkeepers", aldus Westeneng. "Want meestal zie je pas na een paar dagen waar de droge plekken ontstaan."

Backwashen
Het verstoppen van filters kan in theorie voorkomen worden door de filters schoon te maken, maar dit is niet altijd zo eenvoudig als het klinkt. Zo had het systeem van golfbaan De Woeste Kop een soort papieren filters die moeilijk schoon te maken waren. Het schoonmaken gebeurde door middel van 'backwashen', waardoor de beregening telkens 45 minuten werd onderbroken. Na een tijd van terugkerende problemen was het voor het team van De Woeste Kop duidelijk: er moest geïnvesteerd worden in een nieuw filtersysteem.

Nieuw systeem
Bas van Oosterhout beregeningstechniek kreeg de opdracht een nieuw systeem aan te leggen. Daarbij werd gekozen voor een systeem dat het backwashen volledig automatisch regelt. Het systeem meet de voor-en nadruk van de filters. Is het verval te groot, dan worden de filters met luchtdruk één voor één gereinigd. Het beregeningsprogramma gaat in de tussentijd gewoon door. Het backwashen van de filters gebeurt in een paar seconden. Per filterpot wordt met behulp van luchtdruk het vuil onder hoge snelheid in een retourleiding afgevoerd naar een bezink bak of put. Dankzij de overcapaciteit kan voor het beregenen altijd de volle pompcapaciteit gebruikt worden. Met het nieuwe systeem kan de golfbaan probleemloos beregenen vanuit open water, zoals vijvers en fonteinen.

Voorheen had golfbaan De Woeste Kop een voorraadbak nodig van vijf bij drie meter en twee meter diep. Daarbij gebeurde het soms dat er, ondanks filtering, in de ochtend toch nog vuil water aanwezig was. Nu blijft de voorraadbak droog en is er zo goed als geen waterverlies of drukverlies tijdens het beregenen.

Resultaat
Het nieuwe systeem werd in 2013 aangelegd. Westeneng is na een tijd 'proefdraaien' te spreken over het resultaat. "In 2014 draaiden wij één jaar op het nieuwe filtersysteem. Met succes, want we hebben in dat jaar goed kunnen beregenen zonder ook maar één probleem." Golfbaan De Woeste Kop heeft haar onderhoud en renovatie inmiddels ondergebracht bij Bas van Oosterhout Beregeningstechniek. Die gaat, naar aanleiding van het positieve resultaat, deze winter ook een Amsterdamse golfbaan voorzien van een dergelijk filtreersysteem.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM