Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

BLOG, Hein van Iersel: Wie pakt de bal op?

donderdag 16 oktober 2014

Twee jaar geleden interviewde dit vakblad BSNC-voorzitter Pleun Lok. Hij stelde dat kunstgras natuurgras nodig heeft en andersom. Vorige week kwam voetballer Klaas-Kan Huntelaar in het nieuws met de stelling dat een club die voetbal serieus neemt over natuurgras dient te beschikken.

Twee meningen over natuurgras, waarvan die van Pleun Lok voor betaald voetbal inmiddels al weer achterhaald lijkt. Zestien van de clubs in het betaald voetbal spelen op kunstgras. Commercieel gezien een knappe prestatie, maar natuurlijk is dat niet goed voor de uitstraling van het Nederlandse voetbal én natuurgras.

De afgelopen maanden en jaren is er veel discussie geweest over kunstgras versus natuurgras. Opmerkingen als 'natuurgras moet weer sexy worden' en 'echt voetbal speel je op echt gras' passeren dan de revue. Voor de opmars van kunstgras lijkt dat allemaal weinig te doen. Ook in situaties waarin kunstgras economisch gezien feitelijk geen optie is, storten clubbestuurders zich bijna als lemmingen massaal op kunstgras. De voetballers zijn veel minder enthousiast. Een onderzoek van dagblad BN de Stem dit jaar laat zien dat 83 procent een duidelijke voorkeur heeft voor natuurgras. Over nieuw aangelegde kunstgrasvelden is men iets positiever, maar het is maar de vraag of dit echt iets zegt over de kwaliteit van deze velden. De sprieten van dit soort velden staan nu nog allemaal mooi overeind, maar op het moment dat deze na een aantal jaren plat gaan liggen, scoren deze velden waarschijnlijk even slecht als de oudere velden. Een onderzoek van dit jaar laat dit haarfijn zien. Van de vijftien onderzochte kunstgrasvelden voldoet er na ongeveer zes jaar geen enkele meer aan de nu geldende Fifa-normen. Let wel: het gaat hier om producten die stuk voor stuk drie ton of meer publiek geld hebben gekost. Die drie ton is overigens niet het hele verhaal. Die slecht presterende velden moeten gerenoveerd worden. Twee keer raden wie dat geld mag ophoesten.

Natuurlijk moet er een natuurgras-reveil komen. Alleen: wie gaat dat oppakken? Het sterke aan kunstgras is dat er één concept wordt verkocht en dat men een stevige support krijgt van de KNVB. De natuurgraslobby daarentegen is hopeloos verdeeld, en de commerciële kortetermijnbelangen van bedrijven in natuurgras prevaleren vaak boven het belang op de lange termijn.

Toch zijn er ook lichtpunten. Nederland en Nederlandse bedrijven hebben internationaal een sterke positie op het gebied van natuurgras. Ons gras ligt bij het WK in Zuid-Amerika en onze machines worden daar gebruikt. Nederland is bovendien een van laatste landen die ieder jaar wetenschappelijk onderzoek laten doen naar de eigenschappen en prestaties van grasrassen. Ook met een verkiezing als Fieldmanager of the Year, waarin professionals met kennis van natuurgras beloond worden, is Nederland uniek.

Maar dat is niet genoeg: wie pakt de bal op en wie gaat er scoren?

REACTIES
Rik Kempers | 23 oktober 2014 | 12:10
Wat ik mis in de discussies is de opwarming ( hitte eiland ) door kunstgras.
Wie heeft niet de ervaring dat, als je op een kunstgrasveld loopt, je de warmte eraf voelt komen.
Temperatuur verschil tussen en natuur- en kunstgras is ongeveer 5 graden.
Er wordt wel gesproken over de hitte eilanden en hoe je dit kan voorkomen, maar ondertussen gaan we hectares aan verdampingsoppervlakte - natuurgras - omvormen naar temperatuur verhogende - kunstgras - oppervlaktes.
Het is een uitdaging aan de graszaad leveranciers en sportveldrealisatie bedrijven om natuurgras zo te maken zodat kunstgras geen overweging meer is.
Laat een ieder die een opdracht verstrekt om een kunstgrasveld aan te leggen, zich realiseren dat men zodoende bijdraagt aan opwarming.
Laat iedereen een weloverwogen keuze maken met in het achterhoofd: draag ik bij aan opwarming of afkoeling.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES