Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Greenkeeping Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen
2017 - 6
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Duurzaam sportveldonderhoud in het hoge noorden


Met het oog op de naderende Green Deal sportvelden staat duurzaam sportveldonderhoud hoog op de agenda van fieldmanagers. We vroegen hoe Jan Smeenge (57) hier invulling aan geeft in de gemeenten Pekela en Veendam in de provincie Groningen.

Auteur: Job Steunenberg, namen Plantum

In de Grasgids kom je niet zomaar


Opname in de Grasgids biedt de eindgebruiker de garantie dat hij een gras van topkwaliteit aanschaft. De grassen die in de gids worden opgenomen, zijn grondig getest. De kwekers werken jaren aan een nieuw ras en vervolgens wordt het nog eens vier jaar getest. Pas daarna kan het worden opgenomen in de Grasgids

Auteur: Theo Haerkens

Zoeken naar balans tussen octrooi- en kwekersrecht


Het Europees Octrooibureau verleent sinds afgelopen zomer geen octrooi meer op klassiek veredelde bloemen, planten en zaden. Dat is het resultaat van een jarenlange lobby van de kwekers bij de Europese Commissie en het Europees Octrooibureau. Door het schrappen van deze mogelijkheid ligt de weg naar samenwerking tussen kwekers bij vernieuwing van hun producten weer open.

Auteur: Theo Haerkens

Voorraden graszaad slinken, vraag neemt alleen maar toe


Telers van graszaad maken moeilijke tijden door. Het weer was dit jaar niet erg behulpzaam, met droogte en nattigheid op de verkeerde momenten. De voorraden slinken en de prijzen stijgen, net als de vraag naar duurzame rassen. Kunstgras beschouwen de telers allerminst als een bedreiging.

Auteur: Theo Haerkens

Hoofdgreenkeeper Christian Nueboer: 'In elke halfverharding komt onkruid voor, maar bij dit pad hebben we nog niet hoeven ingrijpen


GC Zeewolde heeft gedurende de afgelopen twee jaar al zijn paden, met een lengte van in totaal 10 km, met de halfverharding Noorse Bestone 0/8 mm gerenoveerd. Er blijken meerdere banen op deze halfverharding over te stappen. Vakblad Greenkeeper neemt een kijkje in Zeewolde.

Auteur: Santi Raats

Nieuw orgaan GOAG wil kwaliteit golfbanen naar hoger niveau tillen


Begin december is het Genootschap van Onafhankelijke Adviseurs Golfbanen (GOAG) opgericht. Volgens de oprichters heeft het orgaan als missie en doel het bieden van ondersteuning om de kwaliteit van aanleg, onderhoud en beheer van golfbanen structureel op een duurzaam hoger niveau te brengen en te houden. Ernst Bos: ‘We willen golfbanen onder één vlag voorzien van onafhankelijk advies.’

Auteur: Guus van Rijswijck

Betere banen


De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere renovaties, nieuwbouwprojecten of verbeteringen aan nieuwe en bestaande banen. Uw project ook op deze pagina´s in Greenkeeper? Stuur een e-mail naar Lieke van der Weijde (lieke@nwst.nl) en u krijg alle de juiste formulieren toegestuurd.

Verrassende verschillen in bodemanalyses


Het laten nemen van een bodemanalyse is een must voor golfbanen. De greenkeeper bepaalt mede op basis van deze analyse zijn onderhouds- en/ of bemestingsplan voor het komende seizoen. Het is dus belangrijk om deze analyse op de juiste manier te interpreteren. Verrassend genoeg blijkt in de praktijk soms dat verschillende bodemanalyses verschillende analyseresultaten opleveren.

Auteur: dr. A. Reijneveld (productmanager bij Eurofins) en C.F.E. Bezemer (accountmanager bij Eurofins)

Zelf 'scannen' van je baan wordt steeds makkelijker


Een werktuig met bodemscanapparatuur die voortgetrokken door een trekker het land over gaat. Dat gaat gemakkelijk na een aardappel- of bietenoogst, op een leeg veld. Bij een boomkweker tref je die situatie weinig aan. De Veris iScan die Agrometius introduceert, biedt een oplossing. Deze heeft geen problemen met bomen of andere gewassen die blijven staan.

Auteur: Bart Mullink

In de modder


Veel oude wijn in oude zakken en maar zelden verhalen waarmee je direct aan de slag kunt

Auteur: Hein van Iersel