Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Greenkeeping Nieuws Blog Techniek Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom-In-Business
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad+Groen
2017 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Deense golfsector meet werkelijke milieubelasting, terwijl Nederland lijkt aan te koersen op absolute ban op gewasbeschermingsmiddelen


Ook in Denemarken maakt de politiek zich hard voor het uitbannen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Toch lijkt het alsof de Deense golfsector daarbij meer coulance heeft weten te bedingen dan in Nederland het geval is. Waar de Nederlandse overheid in haar Green Deal met de branche aanstuurt op het volledig uitbannen van chemie

Auteur: Paul van der Sneppen

'Het is een uitdaging om de gps-roughmaaier te finetunen, maar hij verhoogt de efficiëntie enorm'


Sinds mei 2017 draait golfbaanaannemer Aha de Man een pilot op golfbaan Bentwoud met de eerste roughmaaier met gps: een John Deere 9009A. De betrokkenen hebben een inofficiële gps-werkgroep gevormd en komen geregeld samen om de voortgang van de proef te bespreken. Vakblad Greenkeeper schuift aan.

Auteur: Santi Raats

Ambitie om in vijf jaar een volledige turfgrass-afdeling op poten te hebben


Nederland heeft eindelijk een eigen professor turfgrass sciences. De DTRF (Dutch Turfgrass Research Foundation) en de universiteit van Wageningen hebben vele jaren gelobbyd, maar op 1 juli 2017 ging professor Leinauer aan de slag. Naast hoogleraar aan de New Mexico State University is hij nu ook bijzonder hoogleraar in Wageningen.

Auteur: Hein van Iersel

Greens nóg efficiënter onderhouden


De VGR TopChanger heeft inmiddels zijn weg gevonden naar meerdere Nederlandse sportvelden en golfbanen. Dat betekent echter niet dat de ontwikkeling van de machine stilstaat. VGR heeft namelijk de VGR Bunkerbuddy ontwikkeld als aanvulling op de VGR TopChanger. De Bunkerbuddy zorgt ervoor dat greenkeepers hun greens nóg efficiënter kunnen onderhouden.

Auteur: Nino Stuivenberg

Aha de Man weer de schouders eronder, als één man


Aha de Man zet na een stevige reorganisatie vol in op de toekomst met een efficiencyslag door gps-gebruik, maar ook met een opgefriste identiteit, waarin de focus ligt op baanonderhoud en -renovatie en op een hecht klantcontact.

Auteur: Santi Raats

Efficiënt beregenen in tijden van klimaatverandering


Door een voorspelbaar klimaat met voldoende regen was Nederland altijd een relatief makkelijk land voor het onderhoud van golfbanen. Klimaatverandering dreigt daar verandering in te brengen. Perioden van aanhoudende droogte, afgewisseld met excessieve regenval maken dat greenkeepers beter moeten nadenken over efficiënte beregening van hun banen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Kale plekken gras, prooi voor straatgras


De hete droge julimaand en de natte koude augustusmaand zijn niet bevorderlijk voor een mooie gesloten mat in het najaar. Er ontstaan kale plekken door droogte of door te natte omstandigheden. Kale plekken zijn een prooi voor onkruiden zoals straatgras. Straatgras vestigt zich zeer snel. Ook bij lage temperaturen krijgt straatgras het voor elkaar om zich flink te vermenigvuldigen.

Auteur: Olaf Bos, namens Plantum

Green Deal worstelt met kennislacune


‘Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen op golfbanen.’ Dat schrijven WURonderzoekers Taco Regensburg en Cesar Niëto in het in januari uitgekomen DTRF-onderzoek naar alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen op golfbanen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Meer planten en een snellere groei


Wie de inzaai en doorzaai van golfbanen weleens van dichtbij gezien heeft, weet dat de natuur nu eenmaal de tijd nodig heeft voordat er een volgroeide grasmat ligt. Er komen echter steeds meer hulpmiddelen beschikbaar die de groei van jong gras stimuleren. Eén daarvan is ProNitro: een graszaadcoating van DLF.

Auteur: Nino Stuivenberg

Green Care Collection System 2.0


True-Surface is bij vele greenkeepers bekend vanwege de vibrerende rollen. Het Amerikaanse merk heeft een cassettesysteem ontwikkeld dat het onderhoud van greens naar een hoger plan tilt: Greens Care Collection. Een korte (technische) toelichting.

5-2 voor de Green Deal


Onhaalbaar, als je het mij vraagt en ook onverstandig

Auteur: Hein van Iersel