Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 4
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Deense golfsector meet werkelijke milieubelasting, terwijl Nederland lijkt aan te koersen op absolute ban op gewasbeschermingsmiddelen


Ook in Denemarken maakt de politiek zich hard voor het uitbannen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Toch lijkt het alsof de Deense golfsector daarbij meer coulance heeft weten te bedingen dan in Nederland het geval is.

Auteur: Paul van der Sneppen

'Het is een uitdaging om de gps-roughmaaier te finetunen, maar hij verhoogt de efficiëntie enorm'


Sinds mei 2017 draait golfbaanaannemer Aha de Man een pilot op golfbaan Bentwoud met de eerste roughmaaier met gps: een John Deere 9009A.

Auteur: Santi Raats

Ambitie om in vijf jaar een volledige turfgrass-afdeling op poten te hebben


Nederland heeft eindelijk een eigen professor turfgrass sciences. De DTRF (Dutch Turfgrass Research Foundation) en de universiteit van Wageningen hebben vele jaren gelobbyd, maar op 1 juli 2017 ging professor Leinauer aan de slag.

Auteur: Hein van Iersel

Greens nóg efficiënter onderhouden


De VGR TopChanger heeft inmiddels zijn weg gevonden naar meerdere Nederlandse sportvelden en golfbanen. Dat betekent echter niet dat de ontwikkeling van de machine stilstaat.

Auteur: Nino Stuivenberg

Aha de Man weer de schouders eronder, als één man


Aha de Man zet na een stevige reorganisatie vol in op de toekomst met een efficiencyslag door gps-gebruik, maar ook met een opgefriste identiteit, waarin de focus ligt op baanonderhoud en -renovatie en op een hecht klantcontact.

Auteur: Santi Raats

Efficiënt beregenen in tijden van klimaatverandering


Door een voorspelbaar klimaat met voldoende regen was Nederland altijd een relatief makkelijk land voor het onderhoud van golfbanen. Klimaatverandering dreigt daar verandering in te brengen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Kale plekken gras, prooi voor straatgras


De hete droge julimaand en de natte koude augustusmaand zijn niet bevorderlijk voor een mooie gesloten mat in het najaar. Er ontstaan kale plekken door droogte of door te natte omstandigheden.

Auteur: Olaf Bos, namens Plantum

Green Deal worstelt met kennislacune


‘Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen op golfbanen.’ Dat schrijven WURonderzoekers Taco Regensburg en Cesar Niëto in het in januari uitgekomen DTRF-onderzoek naar alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen op golfbanen.

Auteur: Paul van der Sneppen

Meer planten en een snellere groei


Wie de inzaai en doorzaai van golfbanen weleens van dichtbij gezien heeft, weet dat de natuur nu eenmaal de tijd nodig heeft voordat er een volgroeide grasmat ligt.

Auteur: Nino Stuivenberg

Green Care Collection System 2.0


True-Surface is bij vele greenkeepers bekend vanwege de vibrerende rollen. Het Amerikaanse merk heeft een cassettesysteem ontwikkeld dat het onderhoud van greens naar een hoger plan tilt: Greens Care Collection. Een korte (technische) toelichting.

5-2 voor de Green Deal


Onhaalbaar, als je het mij vraagt en ook onverstandig

Auteur: Hein van Iersel