Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2017 - 2
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

Duurzaam inkopen? Natuurgras!


Natuurgras is milieu- en CO2-vriendelijk en duurzaam, zo blijkt uit onderzoek naar de CO2-voetafdruk van sportvelden. Voor gemeenten een goede reden om bij de aanleg van sportvelden te kiezen voor natuurgras of hybridegrasvelden.

Auteur: Jan van den Boom, namens Plantum

Bale & Messi: 'Eat your heart out'


Wie de beste is, mag zich meten aan andere toppers. Daarom brachten Fieldmanager en Greenkeeper of the Year 2017 begin april een bezoek aan de beste stadionvelden en trainingscentra van de wereld. Mede dankzij Fieldmanager of the Year- én Greenkeeper of the Year-sponsor Jean Heybroek en Greenkeeper of the Year-sponsor ICL

Auteur: Hein van Iersel

Spekkoper dankzij online platforms


Het beeld van het veilinghuis van vroeger kan bijgesteld worden. In de tuin- en parksector heeft het zaaltje met de veilingmeester plaatsgemaakt voor het online veilen. Het is de manier om van boventallig ingeruild of in te ruilen materieel af te komen. Misschien is het de beste manier.

Auteur: Broer de Boer

Derck Versteegh: 'Het hele jaar staat in het teken van het KLM Open'


Van 14 tot en met 17 september wordt de 98ste editie van het KLM Open gehouden, net als vorig jaar op The Dutch. Het greenkeepersteam heeft in de aanloop naar Neerlands grootste toernooi zijn handen vol aan de voorbereidingen.

Auteur: Santi Raats

De competitie vormt de eerste graadmeter in het jaar voor een golfbaan


Het gereedmaken van de baan voor de competitie, die loopt van 1 april tot medio mei, is geen sinecure: de greens komen dan zojuist de winter uit en niet alle banen zijn dan schimmelvrij. Greenkeepers knokken echter hard om een zo representatief mogelijk speeloppervlak af te leveren.

Auteur: Santi Raats

Zeewier als natuurlijke bodemverbeteraar op de golfbaan


Zeewier wordt al sinds jaar en dag toegepast op nationale en internationale golfbanen om de bodem en het gras te verbeteren.

Auteur: Nino Stuivenberg

Hoofdgreenkeeper Camps: 'Onze extra man heet Johnny en staat gewoon op de planning!'


De golfbaan naast kasteel Moyland in Bedburg-Hau, dat voor het eerst wordt genoemd in documenten uit 1307, is in 2015 heropend, nadat Golf-Park am Schloss Moyland in 2013 failliet ging. De nieuwe golfclub heet Golf International Moyland.

Auteur: Santi Raats

Sportveldbeheerders, ga aan de slag met de schudbakkentest!


Peperdure meststoffen slecht toepassen zou een doodzonde moeten zijn in ons vakgebied. Toch gebeurt dit, terwijl niemand iets wil verspillen. Allemaal gaan we voor een egaal en streeploos groeibeeld van de grasmat. Het blijkt dat de bemestingskennis en -techniek een behoorlijke oppepper kunnen gebruiken.

Auteur: Broer de Boer

Eerste bunkers met 'nieuw' bunkerzaad aangelegd op Golfbaan Heelsum


Jaren terug startten Heicom en De Enk Groen & Golf met een project dat zou uitlopen op een jarenlange pilot. Op Golfbaan Heelsum in het gelijknamige Gelderse plaatsje werden diverse proefbunkers aangelegd. Het doel: een ideale bunkervulling vinden.

Auteur: Kelly Kuenen

Drainage en structuur: belangrijker dan beregening?


Moet je minder beregenen als de structuur in de bodem op orde is? Die kans is groot. Water vindt namelijk vanzelf een weg naar beneden, tenzij het ergens wordt tegengehouden of geblokkeerd. Het resultaat: een te natte of een te droge toplaag. De opbouw van de toplaag is dus belangrijk.

Auteur: Ruud de Deugd

Opgeven is een optie


Mijn hoofd is dus nog wat voller van voetbal dan van het eigenlijke onderwerp van dit vakblad: golf en greenkeeping.

Auteur: Hein van Iersel

Greenkeepers beregenen bewuster met training


Een golfbaan die te weinig water krijgt of juist overspoeld raakt: er kan heel wat misgaan bij de beregening van een golfbaan. Geen prettig scenario, wat greenkeepers heel wat stress kan opleveren.

Auteur: Guus van Rijswijck

De drone bepaalt waar onbemand gemaaid gaat worden


Traditioneel worden bestaande maaiers omgebouwd en van software voorzien. Ze kunnen dan teach and playback en/of dynamisch maaiend het werk van de greenkeeper overnemen: zonder maaifouten

Auteur: Broer de Boer

Anticiperen op de natuur


Moeilijk hoeft de Green Deal niet te zijn. Maar we moeten er wel mee beginnen.

Auteur: Vincent de Vries