Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2015 - 1
Lees online
Download PDF
Naar de enquête

SV100 goed ontvangen


De Grasgids is voor velen nog steeds leidend bij de keuze van rassen en mengsels. SV100 is in 2014 voor het eerst opgenomen in de Grasgids. Waarom is SV100 ontwikkeld? Dit mengsel is voornamelijk bedoeld voor sportvelden waar de rustperiode kort is.

Auteur: Steven Wiersema, namens Plantum

Wie overbrugt de kloof?


Een uitspraak van Hein van Iersel in zijn hoofdredactioneel commentaar in Greenkeeper nr.4, 2014 is uit mijn hart gegrepen. 'Het jammere is dat bijna al die innovaties technisch van aard zijn en de kloof tussen techneut en golfer misschien nog wel groter maken'.

Auteur: Herman Berteler

IPC Groene Ruimte los van Wellant en op eigen kracht verder


Opleidingsinstituut IPC Groene Ruimte, sinds 2006 onderdeel van Wellant, heeft een zwaar jaar achter de rug. De marktontwikkelingen zaten tegen en de resultaten waren mager. Daarnaast moest IPC anticiperen op het voorgenomen besluit dat de praktijkleergelden in het onderwijs drastisch afnemen of zelfs stoppen. Een substantieel deel van het personeel van IPC kreeg als gevolg daarvan in 2014 te horen dat er geen plaats meer voor hen was bij IPC nieuwe stijl. Het laatste nieuws is dat IPC Groene Ruimte is verzelfstandigd. Dit vakblad stelt een aantal vragen aan de nieuwbakken directeur Erik Poelman.

Auteur: Hein van Iersel

Witte green op Golfclub Heelsum


De green van Golfclub Heelsum bij Oosterbeek was op donderdag 4 februari perfect wit en door de dunne laag sneeuw uitermate geschikt om een balletje te slaan, vinden veel golfers. Waar de automobilisten donderdag opnieuw vast kwamen te staan, konden natuur- en sportliefhebbers hun hart ophalen op de Veluwe. Een dun laagje sneeuw zorgde voor een sfeervol winters tafereel. Bij het golfen gelden dan wel de sneeuwregels. De bal mag (indien nodig) worden opgepakt en schoongemaakt en de sneeuw voor de bal mag verwijderd worden. Een in de sneeuw ingebedde bal mag ook met de hand verplaatst worden.

Greenkeeping in la douce France


In Nederland duurt het soms even voordat een baan echt tot bloei komt. Dat geldt ook in Frankrijk. Vader en zoon Joost en Ruud Mourus runnen daar een tweetal golfbanen in de regio Parijs, vader Joost als algemeen directeur en zoon Ruud op het gebied van marketing en baanonderhoud.

Auteur: Hein van Iersel

Bodemdichtheid weten? Vochtgehalte meten!


Met een penetrometer kan gemakkelijk en snel de dichtheid van een bodem gemeten worden. Jeffrey Collinge wees de redactie van Greenkeeper erop dat de aanwezigheid van water een grote invloed kan hebben op de gemeten waarde. Collinge schreef ons nadat hij een foto zag in vakblad Fieldmanager, waarop te zien is hoe Gerard Gillis van Sportbedrijf Tilburg en Bart van Kollenburg van Vos Capelle met de penetrometer aan de slag zijn.

Auteur: Kelly Kuenen

Ja, ich bin der Lindner aus Tirol


Google Lindner en je komt waarschijnlijk bij chocolade uit Oostenrijk uit. Toch is Lindner naast een populair chocolademerk ook een naam om te onthouden voor tuin- en parktractoren. Het marktaandeel is jammer genoeg voor importeur Duport zo klein dat het amper terug te vinden is in de statistieken, maar de nieuwe Lintrac is om een aantal redenen de moeite waard. Dit vakblad maakte de reis naar Tirol om dit snoepje van de week te proeven.

Auteur: Joke Heikens

Beter banen


De Projectenparade is een overzicht van de leukste, mooiste en meest bijzondere renovaties, nieuwbouwprojecten of verbeteringen aan nieuwe en bestaande banen.

Auteur: Peter Jansen

Studiereis naar New Jersey overtuigt Kristian Summerfield


De eerste keer dat Kristian in aanraking kwam met de groeiremmer Primo Maxx was bij zijn toenmalige werkgever Heijmans. Tijdens een studiereis in 2012 naar Rutgers University, New Jersey, Amerika, raakte hij overtuigd van de meerwaarde van Primo Maxx. Welke greenkeeper uit de States hij ook sprak, er werd gewerkt met Primo Maxx: zowel op greens, tees als fairways.

Auteur: Nick Boelen

Als er één baan over de dam is, volgen er meestal meer


Een paar jaar geleden – in 2010, om precies te zijn – schudde Hans Schaap de wat ingedutte golfbranche wakker door in één keer het onderhoud te gaan doen voor alle Burggolf-banen. De markt reageerde aanvankelijk sceptisch en in een aantal opzichten zelfs negatief. Alle reden om vier jaar na dato bij Schaap op bezoek te gaan en te vragen hoe de zaken zich ontwikkeld hebben.

Auteur: Hein van Iersel

Golfbaan Kromme Rijn kiest voor innovatief beregenssysteem


De negenholesgolfbaan Kromme Rijn in het Utrechtse Bunnik heeft haar beregeningsinstallatie vervangen. Naast de bestaande beregening van de greens, tees en oefenfaciliteiten werd de installatie uitgebreid met een fairway-beregening. Bovendien werd gekozen voor een fertigatiesysteem, wat bemesting via het beregeningswater mogelijk maakt.

Auteur: Kelly Kuenen

Waarom zou je walgen van algen?


Roep ‘algen’, en iedere greenkeeper of fieldmanager verschiet van kleur. ‘lk wil alles op mijn green of sportveld, maar zeker geen algen. Algen stinken, blokkeren de toplaag en het kost vaak heel veel tijd, geld en inventiviteit om je veld daarna weer in conditie te krijgen.’

Auteur: Hein van Iersel

Van paardenbak naar golfgreen


Als redactie van Greenkeeper lopen we soms tegen projecten aan die strikt genomen misschien niet in dit vakblad thuishoren, maar toch te bijzonder zijn om links te laten liggen. Neem bijvoorbeeld de oefengreen in Hellouw in de Betuwe. Met hard werken toverde Look Boden een oude paardenbak om in een golfgreen. .

Auteur: Kelly Kuenen

Duurzaam


Veel aandacht gaat de laatste jaren uit naar uurzaamheid en golf. Heel goed, fantastisch en geweldig. De toekomst van golf en dus van greenkeeping kan alleen zonnig blijven als duurzaamheid op een goede manier wordt ingezet. Belangrijkste reden is daarbij common sense.

Auteur: Hein van Iersel