Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blog Projecten Green-Industry-Profile
Fieldmanager
Boomzorg
Boom In Business
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen
2014 - 3
Lees online
Naar de enquête

Een huwelijk in gras


Volgens mij wordt een eenjarig huwelijk ook wel eens een gras of grassen huwelijk genoemd. Als dat ergens voor opgaat is het voor de samenwerking tussen NGF en NGA. Ongeveer een jaar geleden trok de Nederlandse Greenkeeper Associatie in bij de NGF in De Meern. Tijd dus om te vragen aan beide echtelieden of de wittebroodsweken al over zijn.

Auteur: Hein van Iersel

Hoe moet je eigenlijk monsters nemen?


In dit artikel laat Henry Bechelet van Everris Limited zijn licht schijnen over de wijze waarop je goede grondmonsters moet nemen. Immers, als dat onnauwkeurig of onjuist gebeurt, kan het wel eens zijn dat de producten die je gebruikt om de bodem te verbeteren niet het gewenste resultaat geven. Dit artikel verscheen eerder in Greenkeeper International.

Auteur: Henry Bechelet, Everris Limited

NGA-secretaris Jolanda Vonder


Jolanda Vonder is tijdens de laatste algemene ledenvergadering (ALV) van de NGA benoemd tot secretaris. Zij nam het stokje over van Antoon Kuijstermans, die op zijn beurt het werk van Jolanda in het bestuur voortzet. De redactie stelt haar een aantal pittige vragen over haar carrière tot dusver. Een belangrijk statement van haar is: 'Door het uitwisselen van kennis, leer je ook van anderen. Greenkeepen doe je samen, dat is ook waar de NGA voor staat.'

Auteur: Broer de Boer

De ene struis is de andere niet


Slechts een beperkt aantal Nederlandse greenkeepers heeft ervaring opgedaan met het doorzaaien van hun greens met iSeed struisgras. Bij het STRI werd hiernaar in 2011 en 2012 een onderzoek gedaan. In deze Greenkeeper geven we u een korte samenvatting van dit onderzoek, en van de ervaringen met het doorzaaien op de green van de Kennemer. Daarbij is natuurlijk de ene soort struisgras de andere niet!

Auteur: Broer de Boer

Vliegen in het golfrestaurant


Deze lente zaten wij in een golfrestaurant aan de koffie. Het was nog rustig wat mensen betrof, maar niet wat vliegen betrof. Er vlogen opvallend veel rond van de soort die naar de Nederlandse naam 'gewone kamervlieg' luistert. De wetenschappelijke naam is Musca domestica, letterlijk vertaald 'huisvlieg'.

Auteur: Henk Vlug, Insect Consultancy

Ecologisch Duits paradepaardje weigert elitair te zijn


Manager Tim Schrader toont zich zeer verrast op de aanvraag voor een interview van GREENKEEPER vanuit Holland. ‘Het bewijst dat we door de manier waarop we op de baan met het milieu omgaan en duurzame energie opwekken, geen grijze muis zijn in de golfbranche,’ zegt hij. ‘We zijn er ook trots op dat de aanleg van de golfbaan inclusief beregeningsinstallatie in 2011 ons nog geen 2 miljoen euro heeft gekost.’

Auteur: Broer de Boer

Slimme trucs bij renovatie beregening


De beregeningsinstallatie van de Domburgsche Golfclub wordt in drie fasen vervangen en gemoderniseerd. Gedurende de renovatie hoeft de greenkeeping dankzij een slimme truc niet met twee naast elkaar werkende aansturingssystemen te werken. Verhoeve Watertechniek legt de Toro installatie in drie fasen aan. De aannemer plaatste dit voorjaar ook twee ondergrondse 20 kuubs betonnen silo's. Ze dienen als buffervoorraad voor water, maar ook kan de greenkeeping hiermee beregeningswater van verschillende kwaliteit tot een beter geheel mengen.

Auteur: Broer de Boer

25 jaar Greenkeeper, de start!


Ons vakblad Greenkeeper wordt nu alweer meer dan tien jaar uitgegeven door NWST NeWSTories. Daarvoor gebeurde dit door Nijhof & Van Iersel. Maar daarmee begon het niet! Het geboorterecht van Greenkeeper lag bij een clubje andere enthousiastelingen binnen de commissie Greenkeeping: Jan Brewer en Jeff Collinge. In deze Greenkeeper gaan we nog eens in op de ontstaansgeschiedenis van het blad en de omstandigheden die daartoe leidden.

Auteur: Broer de Boer

100 jaar Toro, een eeuw vol innovatie


Toen John Samuel Clapper op 10 juli 1914 de 'Toro Motor Company' oprichtte, had hij niet kunnen bedenken wat de toekomst voor hem in petto had. Binnen slechts vier jaar zou het bedrijf zijn eerste golfmachine op de markt brengen en in 1920 zou hij het eerste patent voor een open maaitractor aanvragen.

Auteur: Mark Alexander (Golf Management Europe)

The Goosinator kwam, zag... en droop af


Ganzen op golfbanen zijn een bekend en hardnekkig probleem, zo ook op Zwolle. Baancommissaris Jan Hoekstra liep in Amerika per ongeluk tegen de Goosinator aan. Een op afstand te bedienen miniatuur amfibievoertuig dat de beesten zowel op het land als op het water kan opjagen. De innovatie werkt prima, maar gaat desondanks weer terug naar Amerika.

Auteur: Hein van Iersel

Passie op de 26e Barenbrug Golfdag


De Barenbrug Golfdag leek altijd een abonnement te hebben op goed weer. In de 25 jarige geschiedenis van de Barenbrug Golfdag, was er slechts één totaal verregende dag te tellen. De 26e Barenbrug Golfdag werd halverwege de wedstrijd echter ook even gehinderd door een paar fikse buien, maar zoals (bijna) altijd, werd de dag weer afgesloten in het zonnetje op het terras!

Gemalen kip


Er zijn een paar dingen die je moet weten. Sommige hiervan kunnen bij jou heel gevoelig liggen. Het gaat namelijk over jouw golfbaan, dat kleine stukje Nederland dat je zo goed mogelijk probeert te onderhouden, waar je elke dag je best voor doet om het zo mooi en glad en groen mogelijk te houden.

Auteur: Pius Floris

Heijmans Rosmalen verkoopt groen en golf via managementbuy-out


Twee zittende managers hebben het bedrijfsonderdeel groen & golf van Heijmans in Rosmalen overgenomen. Dit zijn Gerard van der Werf en Frans Reulink. Directeur Jos Opdam blijft werkzaam bij de sporttak van Heijmans. Het nieuwe bedrijf gaat verder onder de oude naam De Enk Groen & Golf.

Auteur: Hein van Iersel

Saai


Als je in de voetbalwereld de pest hebt aan iemand, dan zeg je dat het liefst in the open

Auteur: Hein van Iersel